Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Προστασία των χριστιανών στη Μ. Ανατολή ζητούν από την ΕΕ οι Ορθόδοξες Εκκλησίες

Την προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανών στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ  Μανουέλ Μπαρόζο και τα κράτη μέλη οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Κομισιόν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Προκαθήμενων Ορθοδόξων Εκκλησιών οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος  Β, Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκπροσωπούντες και τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο και συνοδευόμενοι από την Ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, έθεσαν το φλέγον ζήτημα της ταραχώδους κατάστασης που επικρατεί στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προασπίσουν τα δικαιώματα των χριστιανών, καθώς και να συμβάλουν καθοριστικά στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της ευρύτερης αυτής περιοχής.
 
Κατά τη συνάντηση, οι Προκαθήμενοι υπέβαλαν κοινή Αναφορά σχετικά με την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε τους συνομιλητές τους ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι έχει επισκεφθεί πολλές αραβικές χώρες και αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα προβλήματα των χριστιανικών κοινοτήτων.
 
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κ. Μπαρόζο μίλησε με επαινετικούς λόγους για την αδιάκοπη δισχιλιετή ιστορία του «αρχαιοτέρου, εν ενεργεία, εκκλησιαστικού οργανισμού της Αφρικής», όπως είπε, ενώ τάχθηκε σαφώς υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
 
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου