Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τι συμβαίνει με τα κοιτάσματα ΦΑ στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου- Ισραήλ;

Βρετανική εταιρεία η GeoSpectrum, η οποία πραγματοποιεί διερευνητικές γεωτρήσεις στις ακτές του Λιβάνου, ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα υπήρξε και η εκτίμηση ότι τα κοιτάσματα αυτά ίσως αποδειχθούν κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Κύπρου.

Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι έξω από τις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και το Ισραήλ, εκτείνεται κοίτασμα με τουλάχιστον 707 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με εκτιμώμενη αξία αποθεμάτων περίπου  40 δισ.δολάρια. Η αλήθεια λοιπόν φαίνεται ότι δεν είναι ούτε κάπου στη μέση καθώς σύμφωνα με έγκυρη πηγή με την οποία επικοινώνησε το Σίγμα και η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά η συγκεκριμένη εταιρεία προέβη μόνο σε γεωφυσικές έρευνες.Άρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή είτε υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από την ανακοίνωση ή δεν αποδόθηκε σωστά η ανακοίνωση.

Θα θυμόμαστε όλοι ότι ακόμη και στη δική μας περίπτωση οι έρευνες στην αρχή έδιδαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις πραγματικές.Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στις 10 του μηνός όταν επισκέφθηκε το νησί μας ο υπουργός Βιομηχανίας του Λιβάνου. Επισης να υπενθυμίσουμε ότι με τον Λίβανο έχουμε ανοικτούς λογαριασμούς στην οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ.
Δημήτρης Μανουσάκης

SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου