Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Χρέη μέχρι και για το φως και τη γραφική ύλη έχουν πολλά σχολεία της χώρας

Τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία
Χρέη μέχρι και για το φως και τη γραφική ύλη έχουν πολλά σχολεία της χώρας, τα κενά εκπαιδευτικών είναι ακόμα χιλιάδες και η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε...
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία... την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και τα χρέη των σχολείων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη!
MotionTeam
Τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη βδομάδα και, δυστυχώς, οι ελλείψεις κάθε είδους ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ το χειρότερο είναι πως δε φαίνεται «φως» στον ορίζοντα, αφού τα όποια κονδύλια θα διατεθούν δεν αρκούν ούτε για τα ελάχιστα. Στον 21ο αιώνα η κυβέρνηση σχεδόν πανηγύρισε που τα σχολεία έχουν βιβλία και ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε πως με σχεδιασμό, προγραμματισμό και το μεράκι του εκπαιδευτικού «μπορεί να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο».
Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αυτονόητο για την κυβέρνηση, αλλά από την πολιτική της είναι φανερό πως αυτονόητη είναι μόνο η βαρβαρότητα. Για χιλιάδες οικογένειες το λιγότερο (και όχι το αυτονόητο) είναι ένα σχολείο που θα μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, να έχει θέρμανση, να έχει ρεύμα και νερό χωρίς να χρωστά λογαριασμούς, να έχει
χαρτιά και κιμωλίες! Αυτονόητο είναι τα προνήπια να μην μπαίνουν σε ...λοταρία, γιατί δεν επαρκούν οι θέσεις στο α ή β νηπιαγωγείο! Εκεί φτάσαμε! Να μιλάμε για τέτοιου είδους ζητήματα, που σε πολλά σχολεία της χώρας δεν είναι αυτονόητα! Αν πάμε παραπέρα, στα πιο «δύσκολα», αλλά τελείως, μα τελείως αυτονόητα, τότε θα μιλήσουμε για την ποιότητα της εκπαίδευσης, τους μισθούς των εκπαιδευτικών, τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «δημόσιας και δωρεάν Παιδείας».
Ας δούμε με στοιχεία και ορισμένα απλά παραδείγματα σε ποια κατάσταση άνοιξαν φέτος τα σχολεία, με τα ταμεία άδεια και το δικαίωμα στη μόρφωση πεταμένο στα άδεια κουτιά των κιμωλιών, που τελείωσαν από πέρσι, την ίδια ώρα που οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν στις πιο δύσκολες συνθήκες και με μισθούς πείνας. Παρενθετικά να θυμίσουμε πως δεν έχει περάσει και καιρός από τότε που έταζαν διαδραστικούς πίνακες και ψηφιακά σχολεία...
Χρέη και χιλιάδες κενά
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην αρχή της περασμένης βδομάδας η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, οι σχολικές επιτροπές χρωστάνε από την περσινή χρονιά για ρεύμα, τηλέφωνο, καύσιμα, συντήρηση, μέχρι και για γραφική ύλη! Τα νούμερα μιλούν μόνα τους. Στην Πάτρα οι οφειλές είναι 200.000 ευρώ, στην Καστοριά 199.000 ευρώ, στην Ξάνθη 183.000 ευρώ, στην Κοζάνη πάνω από 400.000 ευρώ, στο Μαρούσι 230.000. Οι οφειλές μόνο για καύσιμα στην Καστοριά φτάνουν τις 62.000 και στην Εορδαία 74.000, στην Κοζάνη 269.861 ευρώ. Ακόμα και τα χρέη για γραφική ύλη είναι χιλιάδες ευρώ, για παράδειγμα 25.000 ευρώ στην Εδεσσα ή 15.000 στην Αρτα!
Τα κενά εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ξεπερνούν συνολικά τα 8.500. Συγκεκριμένα, 3.600 είναι οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, Αγγλικών κ.ά). Απ' αυτά τα 580 είναι δασκάλων και τα 348 νηπιαγωγών. Στους 3.600 προστίθενται περίπου δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής που ήταν, πέρσι, διορισμένοι και αναμένεται να είναι στα σχολεία τέλη Σεπτέμβρη, αφού δεν είχαν ακόμα αναρτηθεί οι σχετικοί πίνακες. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια τα κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εκτιμώνται 3.500. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τα κενά ειδικοτήτων στα ολοήμερα σχολεία, που υπολογίζονται στις 6.000, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι διορισμοί.
Προφανώς κάποια απ' αυτά τα κενά θα καλυφθούν, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός πως τα σχολεία ξεκινούν σε αυτή την κατάσταση και φέτος, αποδεικνύει πολλά και για το πώς αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Το θέμα, άλλωστε, είναι ό,τι καλυφθεί, να μη γίνει με καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών, υποχρεωτικές μετακινήσεις και άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται γενικά για τον ...εξορθολογισμό. Για το θέμα έχουν κινητοποιηθεί ΕΛΜΕ και Σύλλογοι. Μετά από κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά παρατάθηκε η ημερομηνία στη συγκέντρωση των κενών.
Για τους εκπαιδευτικούς θα θυμίσουμε μόνο τους χιλιάδες αναπληρωτές, δηλαδή ελαστικά απασχολούμενους, όχι μόνιμους, αλλά θα καταγράψουμε για μια ακόμα φορά το μισθό του νεοδιόριστου δασκάλου: 648 ολόκληρα ευρώ «καθαρά»! Επίσης, τα «καθαρά» ευρώ του αναπληρωτή είναι 853 ευρώ. Να επισημάνουμε ότι φέτος έγιναν μόνο 40 διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 185 στη δευτεροβάθμια. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μόλις 1.573 διορισμοί και οι 1.400 απ' αυτούς το 2010. Τις τελευταίες τρεις χρονιές οι συνταξιοδοτήσεις στην πρωτοβάθμια ξεπέρασαν τις 7.500. Τέλος, οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τον Ιούνη του 2010 ήταν 94.264 και με στοιχεία του Αυγούστου, τώρα είναι 83.202, δηλαδή μείωση 11,7%.
Ούτε για χαρτί...
Πριν καλά - καλά ξεκινήσει η χρονιά έχει κοπεί η παροχή φυσικού αερίου σε σχολεία, όπως, για παράδειγμα, στο 8ο Γυμνάσιο και 8ο Λύκειο Αθηνών και 9ο Γυμνάσιο Πειραιά. Σε άλλα σχολεία, όπως στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά και στο Ράλλειο Γυμνάσιο Πειραιά έχει σταλεί προειδοποίηση για διακοπή ρεύματος. Τα πράγματα γίνονται σε μερικές περιπτώσεις και κωμικοτραγικά, αφού υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που οι διευθύνσεις εκπαίδευσης δεν έχουν για τα απαραίτητα. Για παράδειγμα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά οι εκπαιδευτικοί ...ενημερώθηκαν, κατά τη διάρκεια πρόσφατης κινητοποίησης της ΕΛΜΕ, πως δεν φτάνουν τα χρήματα για τον καθαρισμό και το χαρτί. Πάντως, το χαρτί δε φτάνει σίγουρα σε πολλά σχολεία, αφού υπάρχουν, όπως ήδη αναφέραμε, χρέη για γραφική ύλη από πέρσι. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, η λίστα που δίνεται στους μικρούς μαθητές, για τα αναλώσιμα που χρειάζεται ν' αγοραστούν, να μεγαλώνει και οι γονείς να δίνουν περισσότερα χρήματα...
Κληρώσεις προνηπίων!
Τα παραδείγματα της κλήρωσης στα νηπιαγωγεία, για τις θέσεις, δεν είναι λίγα. Στη Σαλαμίνα περίπου 65 προνήπια έχουν μείνει έξω μετά απ' αυτές τις κληρώσεις. Ορισμένα άλλα παραδείγματα από τη Μεταμόρφωση Αττικής: Στο 1ο Νηπιαγωγείο κληρώθηκαν 8 από τα 39 παιδιά, στο 2ο, 2 από τα 36, στο 4ο 29 από τα 42. Συνολικά οι εκπαιδευτικοί στην περιοχή εκτιμούν πως για κάθε τρία νηπιαγωγεία χρειάζεται άλλο ένα για να στεγαστούν τα προνήπια, ενώ είναι απαραίτητοι και 30% παραπάνω διορισμοί νηπιαγωγών. Λείπουν 7 με 8 τμήματα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και η Ενωση Γονέων ζητούν να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές με τρία νηπιαγωγεία.
Υπάρχουν νηπιαγωγεία (π.χ. Σαλαμίνα) που δεν υπάρχει ούτε χαρτί υγείας και πρέπει ν' αγοραστεί με ...πίστωση ή από την τσέπη νηπιαγωγών ή γονιών. Ακόμα και στην περίπτωση που γίνονται κάποιες εργασίες στις υποδομές από το δήμο, ζητείται η αγορά των υλικών και τα ταμεία είναι άδεια...
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, χρειάζονται κι άλλα κτίρια και νηπιαγωγοί, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Β' Αθήνας σε κάποια νηπιαγωγεία (12ο Ηρακλείου) στέλνει για εγγραφή παιδιά με ειδικές ανάγκες, χωρίς όμως να έχει σταλεί νηπιαγωγός για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Τα ...δεδομένα προβλήματα υποδομής!
Τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για συντήρηση, τα πράγματα, προφανώς, οξύνονται, αφού και πέρσι γινόταν προσπάθεια να πληρώνονται πρώτα οι άμεσες προτεραιότητες.
Δε θα σταθούμε μόνο στα ...αυτονόητα, δηλαδή προβλήματα τοιχοποιίας και υγρασίας ή στις ελλείψεις αιθουσών ή γυμναστηρίου. Στο 13ο δημοτικό Περιστερίου, για παράδειγμα, χρειάζεται μέχρι και σοβάτισμα, ενώ ο καυστήρας είναι παλιός. Στο 33ο Δημοτικό Περιστερίου από πέρσι υπολειτουργούσε το καλοριφέρ και έμπαιναν νερά από τα παράθυρα, ενώ στο 44ο νηπιαγωγείο της περιοχής υπάρχει μόνο μια μικρή αίθουσα για 25 νήπια και μία μόνο τουαλέτα. Στο 52ο νηπιαγωγείο «έτρεχε» η βροχή στην αίθουσα υποδοχής. Οπως είναι ...«αυτονόητο» και στο Περιστέρι τα σχολεία χρωστάνε, υπολογίζεται ότι μόνο 6 δημοτικά έχουν χρέη για φως, νερό και τηλέφωνο πάνω από 60.000 ευρώ.
Ηδη σταθήκαμε στην περιοχή της Σαλαμίνας. Στο Αιάντειο το δημοτικό σχολείο φτιάχτηκε με προδιαγραφές για 150 παιδιά και αυτή τη στιγμή λειτουργεί με περίπου 260, αφού έχουν γίνει οι σχετικές ...προσθήκες για τον χωρισμό των αιθουσών. Στο 1ο Δημοτικό Αμπελακίων οι μαθητές κάνουν μάθημα σε δύο αίθουσες απέναντι από το σχολείο, ενώ στο 1ο Δημοτικό Σαλαμίνας χρειάζεται αντικατάσταση του καυστήρα και άλλες εργασίες...
Και η λίστα με τα προβλήματα και τις ελλείψεις δεν έχει τέλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου