Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τι ήταν το σχέδιο Bαριοπούλα (ΒΑLYOZ)

Τι ήταν το σχέδιο Bαριοπούλα  (ΒΑLYOZ)
Η "Επιχείρηση Βαριοπούλα" χρονολογείται από το 2003, πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.
Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Taraf. Στα ντοκουμέντα, αποκαλύπτονταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο. Τα ντοκουμέντα, αφορούσαν από μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην
Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιόλτζουκ.
Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο ελληνοτουρκικής έντασης. . Οι τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο και της κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Εβρου! Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρέπονταν ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογά και η κυβέρνηση του που είχε έρθει στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002.
Στο πλαίσιο της δίκης της Βαριοπούλας κατηγορούνται 365 απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινές έως και 20 ετών κάθειρξης για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν μέρος σε συνωμοσία αλλά απλώς συζητούσαν "σενάρια" περί αποσταθεροποίησης σε ένα σεμινάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.



Στα πλαίσια της δίκης κατέθεσαν δυο πρώην αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο Χιλμί Οζκιόκ και ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, στην κατάθεση του στο δικαστήριο ως μάρτυρας, είχε δηλώσει πως «το σχέδιο είχε παρατραβήξει", καθώς χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονόματα πολιτικών προσώπων».
" Οταν η κυβέρνηση Ερντογάν ήρθε στην εξουσία, προκλήθηκε φόβος κυρίως λόγω των παλαιών δράσεων τους, φοβήθηκα κι εγώ. Κάποτε εμείς οι στρατηγοί, κάνουμε ανταλλαγή απόψεων. Σε μια απο αυτές ειπώθηκε και το "πραξικόπημα". Αλλά αυτό ειπώθηκε ως μια απο τις πιθανότητες δράσης". Eίχε καταθέσει ο πρώην στρατηγός.

Ο Οζκιόκ ήταν επικεφαλής του τουρκικού στρατού, του από το 2002 ως το 2006.

Βασικός κατηγορούμενος της Βαριοπούλας είναι ο πρώην αρχηγός της Α’Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του σχεδίου.
Επίσης για την ίδια υπόθεση κατηγορήθηκαν και ο πρωην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ.
 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου