Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη Καραγιλάν: Η κυβέρνηση του AKP θα έπρεπε να διεξάγει δημοψήφισμα για την αυτονομία

«Οι δυνάμεις του HPG (Δυνάμεις Άμυνας του Λαού) θα έχουν το δικαίωμα να συλλάβουν τους πολιτικούς και βουλευτές του ΑΚΡ που θα έρθουν στο Κουρδιστάν σε περίπτωση καθαίρεσης των βουλευτών του BDP από το κοινοβούλιο».
Σε συνέντευξη στο κουρδικό πρακτορείο ANF σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κουρδικής Ένωσης Κοινοτήτων (KCK) Μουράτ Καραγιλάν κάλεσε τη κυβέρνηση του ΑΚΡ να διεξάγει δημοψήφισμα για τη δημοκρατική αυτονομία υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών, έτσι ώστε ο λαός να ρωτηθεί για το τι θέλει.
Ο Καραγιλάν παρατήρησε ότι η άρνηση οποιασδήποτε επαφής με τον ηγέτη του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι αιτία ανησυχίας και αξιολόγησε αυτή την προσέγγιση ως πολύ επικίνδυνη.
Ο Καραγιλάν προειδοποίησε ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι υπεύθυνοι για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες.
Ο ηγέτης του KCK κάλεσε να τεθεί αμέσως τέρμα στις «σοβαρές συνθήκες απομόνωσης στις οποίες υπόκειται ο Οτσαλάν».
Ο Καραγιλάν συνέχισε αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στις περιοχές Χακάρι- Σιρνάκ οι οποίες -είπε- ελέγχονται από τις δυνάμεις των ανταρτών από το περασμένο Ιούλιο. Ο Πρόεδρος του KCK σημείωσε ότι «Ο τουρκικός στρατός έχει υποστεί κρίσιμες απώλειες και τις έχουν κρύψει από το κοινό, ενώ από την άλλη πλευρά συνεχίζει να βομβαρδίσει μεγάλες εκτάσεις, καθώς ο στρατός δεν είναι σε θέση να κινείται επί του εδάφους».
Ο  ηγέτης του KCK παρατήρησε ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται για μια νέα επιχείρηση.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές του BDP (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας) θα έπρεπε να πάνε στο όρος Κανδήλι, παρά στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Καραγιλάν σχολίασε τον πρωθυπουργό: η επιλογή «είτε Κανδήλι είτε Κοινοβούλιο»  σημαίνει «παράδοση ή πάω στα βουνά» και πρόσθεσε ότι η κουρδική νεολαία θα πρέπει να ανταπαντήσει στον πρωθυπουργό παίρνοντας τα βουνά παρά τους βουλευτές.
Ο Πρόεδρος του KCK σημείωσε ότι δυνάμεις των ανταρτών του HPG (Δυνάμεις Άμυνας του Λαού) θα έχουν το δικαίωμα να συλλάβουν τους πολιτικούς και βουλευτές του ΑΚΡ στο Κουρδιστάν σε περίπτωση καθαίρεσης των βουλευτών του BDP από το κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου