Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Οι εκτιμήσεις του κ. Abramowitz


Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» και «ανέδειξε» τον κ. Ερντογάν στην πολιτική, κ. Morton Abramowitz , πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CFR (Council on Foreign Relations), σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (nationalinterest.org) κάνει μια σειρά ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την Τουρκία:
1-Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το Κουρδικό.

2-Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του2014, αλλά η έδρα του κινδυνεύει.

3-Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με όλους τους γείτονες της. Δεν υφίσταται το δόγμα των
μηδενικών προβλημάτων. Ειδικότερα στο θέμα της Συρίας δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει ούτε το εσωτερικό της χώρας, ούτε το εξωτερικό, ούτε τη Δύση.

4-Ο Ερντογάν συνήψε φιλικές σχέσεις με τον Μεσούτ Μπαρζανί, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να παρεμποδίσει την τρομοκρατία του ΡΚΚ.

5-Ο κ. Ερντογάν παρενέβη περισσότερο από όλους στη Συρία, τώρα παρασύρει την δική του χώρα σε θρησκευτικές συγκρούσεις.

6-Η στάση των Κούρδων στην Τουρκία είναι σήμερα αντιφατική. Ο κουρδικός λαός επιθυμεί τον τερματισμό της βίας, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει το ΡΚΚ.

7-Ο ηγέτης του ΡΚΚ, κ. Οτζαλάν στηρίζει κάθε είδους ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά δεν αναφέρει το παραμικρό για την αυτονομία την οποία διεκδικούσε παλαιότερα.

8-Ο κ. Ερντογαν βρίσκεται σε αδιέξοδο και όπως κάνουν όλοι οι Τούρκοι ηγέτες όταν είναι στριμωγμένοι, περιμένει τη βοήθεια του ΜΗΡ (Κόμμα του κ. Μπαχτσελί, Γκρίζοι Λύκοι)

9- Στην Τουρκία δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Ο λαός σιωπά και δεν αντιδρά.

10-Ο κ. Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει το θώκο του είτε από το ΡΚΚ, είτε εξαιτίας της Συρίας, είτε λόγω οικονομικής κρίσης.

11-Ο κ. Ερντογάν είναι άνθρωπος των ΗΠΑ, αλλά το Κουρδικό μπορεί να τον οδηγήσει στο τέλος της καριέρας του.

12-Ο κ. Ερντογάν θα υποφέρει πολύ από το αντιαμερικανικό κλίμα τον ερχόμενο χρόνο. Το2013 θα εισέλθουν στο στίβο της πολιτικής νέα κόμματα.

13-Το ΑΚΡ μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διάλυσης του πριν τι εκλογές του 2014.

14-Η Τουρκία είναι μια χώρα γεμάτη εκπλήξεις. Πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να μην μένει αβοήθητη…

Ο κ. Abramowitz ανήκει στην κατηγορία των διπλωματών που γνωρίζουν πολύ καλά την Τουρκία. Είναι ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τον διαμελισμό της χώρας από το 1994. Γενικά είναι ο άνθρωπος που ξέρει πολλά …..
 Λιάνα Μυστακίδου
http://www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου