Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κρούσμα Δάγγειου πυρετού ύστερα 85 χρόνια!

Ύστερα από περίπου 85 χρόνια, ο Δάγγειος πυρετός, μια μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, επανεμφανίσθηκε στη Ελλάδα, απ’ όπου είχε εκριζωθεί, με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-’8.Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώθηκε αργά σήμερα  το απόγευμα για ασθενή ηλικίας 84 ετών, κάτοικο περιοχής Αγρινίου, ο οποίος κατέληξε στις 30-08-2012 από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ νοσηλευόμενος σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Πατρών. Στον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δάγγειου πυρετού. 
Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετούς και εξάνθημα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και
αιμορραγίες. Ο Δάγγειος πυρετός είναι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος, με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%.
Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.  
Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στη χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι «τίγρης») που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.  
Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα αυτόχθονης λοίμωξης από τον ιό (στη Γαλλία  και στην Κροατία), ενώ εισαγόμενα κρούσματα από περιοχές στις οποίες ενδημεί ο ιός (ΝΑ Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική) αναφέρονται από πολλές χώρες. Η πιθανή είσοδος του ιού στη χώρα μας μπορεί να προέλθει είτε με ταξιδιώτες (και μετανάστες) που νοσούν και είναι σε φάση ιαιμίας, που είναι και το πιθανότερο, ή με είσοδο μολυσμένων κουνουπιών με μεταφορικά μέσα.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτού του σπάνιου περιστατικού, θα αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας του περιστατικού. Επίσης, θα γίνει και ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια διαβιβαστές στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.
Τα βασικά μέτρα πρόληψης έναντι της νόσου είναι παρόμοια με τα μέτρα έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου και αφορούν μέτρα κατά των κουνουπιών. Η ομάδα παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα εκτιμήσει την ανάγκη λήψεως περαιτέρω μέτρων (π.χ. στοχευμένοι ψεκασμοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου