Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τελειώνετε με τις βλακίες για 78 ώρες εργασίας-Τρόικα: Τήρηση του 40ώρου και ρεπό σε περίπτωση υπέρβασής του

Διαβάστε τι προτείνει για να μη λέει ο καθένας τη βλακεία του

Παρά την άρνηση των πολιτικών αρχηγών στη πρόσφατη συνάντησή τους να συζητήσουν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που πρότεινε η τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επανέφεραν το θέμα της ευελιξίας στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αυτή τη φορά για τις τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα, με προτάσεις που κατέθεσε στο υπουργείο Ανάπτυξης.


Τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ημερησία", επανέφερε το θέμα σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου στο πλαίσιο συζήτησης για την άρση στρεβλώσεων και εμποδίων στον ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα οι τεχνοκράτες έθεσαν στη συζήτηση ζήτημα:
  • Αποδέσμευσης του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας χωρίς να προβλέπεται προσαύξηση για υπερωριακή απασχόληση του εργαζόμενου
  • Τήρηση του 40ώρου και ρεπό σε περίπτωση υπέρβασής του
  • Η κατανομή των ωρών και η διευθέτηση να μπορεί να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και όχι σε 6μηνιαία
  • Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει είτε με κλαδικές είτε με επιχειρησιακές είτε με ατομικές συμβάσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης οι τεχνοκράτες έθεσαν και ζήτημα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. "Το θέμα ετέθη από τεχνικά κλιμάκια της τρόικα σε υπηρεσιακούς παράγοντες και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση" αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Σε περίπτωση που προκριθούν ανάλογες λύσεις οι εργοδότες θα μπορούν να προχωρούν σε διευθέτηση των ωρών εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης χωρίς να επιβαρύνονται με την πρόσθετη αμοιβή υπερεργασίας, ενώ τα ωράρια θα αφορούν ξεχωριστά κάθε εργαζόμενο ή και ομάδες εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου