Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το Κράτος θα ορίζει τον κατώτατο μισθό Και μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 5%

Το Κράτος θα ορίζει τον κατώτατο μισθό Νομοθετική παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος μισθός, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης στο κλιμάκιο της τρόικας, αλλά και να ανακοινώσει τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά περαιτέρω 3,9%, έτσι ώστε η συνολική μείωση να φθάσει το 5%.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει, θα παρουσιασθούν στην τρόικα με στόχο να αποφευχθούν άλλα επώδυνα που προβλέπονταν, όπως μειώσεις αποζημιώσεων απόλυσης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εβδομάδα απασχόλησης και γενικότερες τροποποιήσεις στις εργασιακές

σχέσεις.

Το θέμα έχει τεθεί στον διάλογο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς, ωστόσο η εφαρμογή του προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση εμμένει στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, με τον κ. Βρούτση να δηλώνει ότι "το κράτος θα πρέπει να έχει ουσιαστικότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού".

Η ΓΣΕΕ όμως δε συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι "το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζομένους και το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας".

Υπερ των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάσσονται και οι εργοδοτικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να επανέλθει στα 710 ευρώ, (όσο ίσχυε τον Ιανουάριο του 2009), ενώ ο ΣΕΒ ζητά να υπάρξουν παρεμβάσεις στις λεγόμενες "ευγενείς" συμβάσεις και όχι στα κατώτατα όρια των αμοιβών.
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.

Η αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών περιλαμβάνεται στο δεύτερο Μνημόνιο - το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους. Αναφέρεται επί λέξη ότι "οι κατώτατοι μισθοί δεν θα καθορίζονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά θα νομοθετούνται από την κυβέρνηση κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους".

Σύμφωνα με το κείμενο της Τρόικας, στόχος είναι οι κατώτατες αμοιβές να προσεγγίσουν αυτές της Πορτογαλίας (566 ευρώ) ή ακόμη και τις αντίστοιχες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου