Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πάρτι στα χρηματιστήρια, με «χορηγό» την ΕΚΤ Στα υψηλά 5ετίας ο Dow Jones. Πέφτουν τα spreads. Θετικά μάκρο από ΗΠΑ

Πάρτι στα χρηματιστήρια, με «χορηγό»  την ΕΚΤΕντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος προκαλεί στις αγορές η υιοθέτηση του σχεδίου Ντράγκι, που προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. με στόχο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων  και τη μείωση του κόστους δανεισμού.  Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μερική εκτόνωση της κρίσης χρέους και σε ενδυνάμωση του ευρώ.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασν άμεσα, τρέχοντας σε ρυθμούς μινι ράλι, η Wall Street ακολούθησε - βοηθούμενη και από τα θετικά μάκρο που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ - τα ομόλογα των
χωρών του ευρωπαϊκού νότου ανέκαμψαν, οι αποδόσεις τους και τα spreads υποχώρησαν.
Αλμα +2,93% σημείωσε ο DAX  στη Φρανκφούρτη, ο γαλλικός CAC40 ενισχύθηκε κατά 3,06%, ο Dow Jones αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2007, κλείνοντας με κέρδη 1,87% στις 13.292 μονάδες (υψηλό σχεδόν πέντε ετών).
Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης έναντι του δολαρίου, ενώ τα spreads Ισπανίας-Ιταλίας-Πορτογαλίας υποχώρησαν κατά 38, 25 και 40 μονάδες αντίστοιχα.
Εμφανής ήταν ο αντίκτυπος και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου συνεχίσθηκε η ανάκαμψη των τραπεζικών blue chips  και των βασικών δεικτών, παρά την αβεβαιότητα για τις εσωτερικές εξελίξεις.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι  η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές θα είναι πρόσκαιρη. Μετά την πρώτη θετική  αξιολόγηση των αποφάσεων της ΕΚΤ, θ'αρχίσει πάλι ο προβληματισμός  και η "μεμψιμοιρία" - καθώς μάλιστα   οι αγορές  θα ψάχνουν αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών και για διόρθωση.
Πρόσκαιρα πάντως, στη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος μπορεί να συμβάλουν οι προσδοκίες για  επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας (μειωμένες) και τις προσλήψεις προσωπικού σε επιχειρήσεις (αυξημένες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου