Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το βάρος τώρα σε 4 υπουργούς!



Τέσσερις υπουργούς για τους οποίους η τρόικα έβγαλε... κίτρινη κάρτα, μη αποδεχόμενη την αξιοπιστία ορισμένων από τα μέτρα τους, κάλεσε χθες το πρωί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, επίσης χθες, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δάνειων δυνάμεων. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο. Οι συγκεκριμένοι τέσσερις υπουργοί θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, μια και σε αυτούς τους τομείς το Μαξίμου πιστεύει ότι θα μπορέσουν να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να κλείσουν τα μέτρα, καθώς η τρόικα φέρεται να έκοψε ως μη υλοποιήσιμα 6 δισ. Ευρώ!

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα ήταν κάθετος στη συζήτηση που είχε μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες,
τους είπε ότι «δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να μην πιάσετε τους στόχους τους. Η τρόικα πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρετε. Θέλω να πετύχετε τους στόχους σας και να μην πέσετε έξω ούτε ένα ευρώ. Η αξιοπιστία μας είναι το μεγάλο στοίχημα».

Μάλιστα το μήνυμα που πήρε ο καθένας ήταν για συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ο κ. Μανιτάκης ενημερώθηκε ότι η τρόικα επιμένει στις απολύσεις εδώ και τώρα 35.000 υπαλλήλων και ζητά να γίνουν είτε από οργανισμούς που θα κλείσουν είτε από δημοτικές επιχειρήσεις που θα καταργηθούν. Παράλληλα, του έγινε γνωστό ότι η αξιολόγηση που πρόκειται να γίνει θεωρήθηκε από τους τροϊκανούς ελιγμός της κυβέρνησης, μια και είναι μία διαδικασία αμφίβολης αποτελεσματικότητας, χρονοβόρα και μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον. Το ίδιο εκτιμήθηκε και για το θέμα της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής κατάστασης.

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος άκουσε τον πρωθυπουργό να τον ενημερώνει ότι η τρόικα θεωρεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση νέες περικοπές φαρμακευτικών δαπανών, ενώ υποστηρίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος βρήκε σημειωμένο στη δική του κατάσταση το θέμα των αμυντικών δαπανών. Και αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μετάθεση πληρωμών και όχι για περικοπές στα εξοπλιστικά.

Τέλος, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης άκουσε να αμφισβητούνται οι προβλέψεις για περικοπές καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οσο για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, η τρόικα όχι μόνο δεν τα υπολογίζει, αλλά τα διέγραψε άνευ συζητήσεως.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας άκουσε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να αφήνει πλέον ορθάνοιχτο το θέμα της επιμήκυνσης, ώστε τα μέτρα να έχουν ορίζοντα εφαρμογής δύο συν δύο χρόνια. Αυτό ίσως ήταν το μόνο ευχάριστο της χθεσινής συνάντησης. «Η μάχη είναι δύσκολη και θα είναι μέχρι τέλους» έλεγαν μετά τη συνάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή, απέρριψε μέτρα 2,5-3 δισ. ευρώ από τη λίστα της κυβέρνησης και επανέφερε το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και των μειώσεων στις συντάξεις, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση δαπανών.

Τέλος, για την Τετάρτη στις 16.00 ορίστηκε το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ.
Η συνάντηση θα προηγηθεί της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που θα γίνει στις 19.30 και στόχος είναι η εύρεση της «κοινής συνισταμένης» με την τρόικα εν όψει του Eurogroup την προσεχή Παρασκευή στη Λευκωσία.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου