Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα λίστα-φωτιά στο ΣΔΟΕ: Οι 400 Έλληνες που αγόρασαν πανάκριβα σπίτια στο Λονδίνο

Στα χέρια του ΣΔΟΕ βρίσκεται μια νέα λίστα, αυτή τη φορά με τα ονόματα των Ελλήνων που αγόρασαν πανάκριβα σπίτια, αξίας έως και 100 εκατ. ευρώ, στο Λονδίνο.

Την είδηση αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times. 
Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι οι αγορές στις οποίες είχαν προχωρήσει οι Έλληνες κροίσοι τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργήσει θόρυβο στην βρετανική κτηματομεσιτική αγορά. Κι αυτό γιατί επέλεγαν σπίτια στις πιο ακριβές περιοχές της πρωτεύουσας του Λονδίνου, όπως το Νότιο Κένσιγκτον.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, σημειώνει ο αρθρογράφος, του επιχειρηματία και πρώην τραπεζίτη Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος ήθελε να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100
εκατ. ευρώ και μάλιστα βιαζόταν να «κλείσει» η συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν. Δεν πρόλαβε όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, καθώς λίγους μήνες μετά η τράπεζά του Proton Bank βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης για τα δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ προς εταιρείες του ομίλου του επιχειρηματία. Αντίστοιχη -γνωστή- περίπτωση είναι ο πρώην επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας, Γιώργος Πανταλάκης, ο οποίος μετέφερε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό το 2011 προκειμένου να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο. Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Πανταλάκης, έχει δηλώσει αυτήν την μεταφορά χρημάτων και έχει πληρώσει τους φόρους που αναλογούν.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ελλάδα ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να της παραδοθεί μια λίστα με όλους τους Έλληνες που έκαναν αγοραπωλησίες στο Λονδίνο από το 2009. Η λίστα παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει 400 άτομα, ωστόσο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η λίστα των 400 Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο φυλάσσεται πλέον ως επτασφράγιστο μυστικό, με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να ελέγχουν κάθε περίπτωση για να καταλήξουν αν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις πανάκριβες αγορές ακινήτων προέρχονται από νόμιμες πηγές και αν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί ή όχι.

Στη λίστα περιλαμβάνονται πλούσιοι Έλληνες. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν λεφτά και είναι γνωστοί - αλλά δεν είναι σαφές αν παραβίασαν το νόμο» δηλώνει ο γενικός γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.

Οι Times αναφέρουν πως στη λίστα των 400 Έλλήνων που αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο περιλαμβάνονται όχι μόνο κροίσοι αλλά και γνωστοί επαγγελματίες: δικηγόροι, γιατροί, λογιστές και μεσαία στελέχη τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου