Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυση της


 

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, το ερχόμενο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η νέα πολιτιστική περίοδος για τον ιστορικό σύλλογο της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας. Ο αγιασμός θα τελεστεί στα γραφεία του συλλόγου, στον πεζόδρομο Κωστή Παλαμά, στις 11π.μ. Ήδη, από προχθές πραγματοποιούνται εγγραφές στα τμήματα του συλλόγου, τα οποία είναι τα εξής: Παραδοσιακών χορών (για ενήλικες και παιδιά), χορωδίας ενηλίκων και ερασιτεχνικού θεάτρου.

Σαράντα χρόνια παρουσίας στο χώρο της παράδοσης

Η νέα πολιτιστική περίοδος, 2012-2013, είναι σημαντική επέτειος για την Θρακική Εστία Νομού Καβάλας, η οποία θα γιορτάσει τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση της. «Σαράντα χρόνια παρουσίας στο χώρο της παράδοσης. Σαράντα χρόνια προσπάθειας να μείνουν άσβεστες στη μνήμη των προσφύγων οι χαμένες πατρίδες. Σαράντα χρόνια αγώνα, για να μεταλαμπαδευτούν στις νεώτερες
γενιές ήθη και έθιμα των Ελλήνων που έζησαν κάποτε σε ανατολική, βόρεια και δυτική Θράκη», αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του συλλόγου, το οποίο είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στη συγκεκριμένη επέτειο. Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα ετών λειτουργίας, η διοίκηση του συλλόγου καλεί όλα τα μέλη σε συστράτευση, ώστε η πείρα των παλιών να εναρμονιστεί με την όρεξη και την ορμή των νέων, για να συνεχιστεί η δραστηριότητα του συλλόγου, εμπλουτιζόμενη και προσαρμοζόμενη στις ανάγκες κάθε εποχής, με την ευχή να γιορταστούν πολλές δεκαετίες, ακόμα, «γενεθλίων». Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του συλλόγου υπάρχει ένα άρθρο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Νίκου Τσουμπάκη, για τον καταστρεπτικό σεισμό των Γανόχωρων τον Ιούλιο του 1912. Η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Γιοβανάκη-Μερέτη, υπογράφει ένα κείμενο για την Σηλυβριανή Παναγία. Στις κεντρικές σελίδες υπάρχει ένα ενδιαφέρον φωτορεπορτάζ της σαραντάχρονης πορείας του συλλόγου, ενώ η έκδοση φιλοξενεί ένα άρθρο, με τον τίτλο: «Η περίσταση της Ανατολικής Θράκης-Σχολιασμός δύο επιγραφών», του δικηγόρου, Θόδωρου Δ. Λυμπεράκη και ένα απόσπασμα από το βιβλίο της πρώην προέδρου του συλλόγου, Ευθυμίας Πέγιου, με τον τίτλο: «Βόλτα στην Καβάλα του χθες». Στις υπόλοιπες σελίδες της εφημερίδας γίνεται αναφορά στις δραστηριότητες των τμημάτων του συλλόγου και στο παραδοσιακό έθιμο «Η Τζαμάλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου