Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

"Πυρετός" διαβουλεύσεων Σαμαρά, 30 ημερών, για το φάρμακο των 31,5 δισ. ευρώ


Αποφασισμένος να προχωρήσει με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αναλαμβάνοντας ακόμα και μόνος του το πολιτικό κόστος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκτιμά πως η πολιτική που ακολουθεί θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας και προτίθεται να διαμηνύσει στους κυβερνητικούς εταίρους πως αυτό που προέχει για τη χώρα σε πρώτο χρόνο είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για μια ουσιαστική ανατροπή της οικονομικής πολιτικής.
Ανάλογο θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει προς την ελληνική κοινωνία. Ο Αντ. Σαμαράς αναγνωρίζει την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά
τους, θεωρεί όμως ότι με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο και με την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής θα τεθούν οι βάσεις και θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι πρώτες αναπτυξιακές δράσεις.
Η εκταμίευση της δόσης θα στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά, ενώ με την ενίσχυση των τραπεζών θα ανοίξει και ο δρόμος για την αντιστροφή του κλίματος όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Από την άλλη, μια απόφαση για επιμήκυνση θα αλλάξει ριζικά το κλίμα και των αγορών προς τη χώρα μας, καθώς θα αρχίσει να φαίνεται για πρώτη φορά φως στο βάθος του τούνελ. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.


Μετά από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί την Τρίτη στη Φρανκφούρτη με τον Μάριο Ντράγκι σε ένα τετ α τετ ιδιαίτερης σημασίας, καθώς γίνεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενεργή συμμετοχή της στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Θα έχει προηγηθεί ευρύτατη συνεργασία με την Τρόικα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί πως δεν θα επιστρέψουν πίσω σειρά μέτρων, ζητώντας έτσι το συνολικό πακέτο από τα 11,5 δισ. ευρώ να ανέβει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι τροϊκανοί εκφράζουν δυσπιστία σε όποιο μέτρο δεν αφορά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ακόμη, οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το πακέτο των μέτρων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε αυτό να έχει περάσει και να έχει εγκριθεί από τη Βουλή. Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει την Κ.Ο. της Ν.Δ. και θα θέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ξεκάθαρα θέμα κομματικής γραμμής.
Στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν πως οι διαρροές θα είναι από μηδαμινές έως ελάχιστες, διατηρούν όμως επιφυλάξεις για το πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς δείχνει να κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης στο εσωτερικό των κομμάτων τους και γι’ αυτό μέχρι τώρα από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν κρατήσει ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους στις φωνές που ακούγονται κατά διαστήματα, κυρίως από την Ιπποκράτους.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κύπρο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το κλίμα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν -όπως φαίνεται- στα χέρια τους και μια θετική ή τουλάχιστον όχι αρνητική έκθεση για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η Ελλάδα να ορθοποδήσει.
Η πιο κρίσιμη, όμως, ημερομηνία είναι η 8η Οκτωβρίου, όταν στο Eurogroup των Βρυξελλών οι εταίροι θα αποφασίσουν αν θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ο Αντ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει προς τους συνομιλητές του στο εξωτερικό πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το μαρτύριο της σταγόνας, δηλαδή η τμηματική εκταμίευση της δόσης, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Αν, λοιπόν, όλα πάνε κατ’ ευχήν, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα ανακοινωθεί και η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως τα πάντα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει η χώρα το επόμενο διάστημα και από το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, στέλνοντας έτσι και τα κατάλληλα μηνύματα.

 
ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
«Τρέξτε για να φέρετε χρήματα»
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ γνωρίζει πολύ καλά πως τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσουν από την ελληνική κοινωνία. Υπό αυτή τη λογική παρακολουθεί πολύ στενά και τις πρώτες αντιδράσεις που υπάρχουν και προσπαθεί να βρει λύσεις, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.
Ετσι, έχει δώσει σαφείς εντολές στους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων, τα οποία και χρήματα θα φέρουν στα δημόσια ταμεία αλλά και θα αρχίσουν να αλλάζουν και επικοινωνιακά το κλίμα.
Το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τουλάχιστον δύο αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων εκτάσεων της Αττικής. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αν οι πολίτες δουν για πρώτη φορά ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, τότε θα είναι πιο εύκολο να πειστούν πως πραγματικά στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου