Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Οι απώλειες που θα υποστούν 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τις νέες περικοπές

κλικ για μεγέθυνση
Ετήσιες απώλειες από 720 έως και 7.280 ευρώ το χρόνο, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,3 έως και 2 μηνιαίες συντάξεις, θα υφίστανται από το 2013 περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι αν επιβληθούν οι νέες περικοπές-σοκ που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η κατάργηση των «υπολειμμάτων» των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τα οποία χορηγούνται ακόμη ως πρόσθετα επιδόματα στις κύριες συντάξεις, η πλήρης εξάλειψη της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης καθώς και οι κλιμακωτές περικοπές 2%-10% στα συνολικά ποσά
κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, αναμένεται να προκαλέσουν σε όλους τους συνταξιούχους εισοδηματικές απώλειες 9% έως 16% σε ετήσια βάση.
Όπως προκύπτει από αναλυτικό πίνακα με ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «ΤτΚ»:
* Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα υποστούν όσοι λαμβάνουν μεσαίες συντάξεις και σχεδόν ίδιες με αυτές των υψηλών συντάξεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν 2 ολόκληρες συντάξεις ή ποσοστό 14% του ετησίου εισοδήματός τους, για κάθε έτος από το 2013 και μετά, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους καταργήσει τα επιδόματα εορτών και θέρους.
* Αντιθέτως, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων θα χάσουν από 1,3 έως 1,5 συντάξεις το χρόνο από την ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο ή και των τριών γενικών περικοπών του «πακέτου Στουρνάρα»: από την κατάργηση των δώρων για τις κύριες συντάξεις, από την κατάργηση των δώρων για τις επικουρικές συντάξεις και από τις ποσοστιαίες μειώσεις 2%-10% στα συνολικά ποσά κύριων και επικουρικών, τα οποία υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις έρχονται να προστεθούν σε ένα πλήθος επαχθών ρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια και έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές εισοδηματικές απώλειες στους περισσότερους συνταξιούχους. Αρχικά, τον Μάιο του 2010 ήταν η περικοπή των επιδομάτων εορτών και θέρους στα επίπεδα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, των 250 ευρώ για το Πάσχα και των 250 ευρώ για το καλοκαίρι.
Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2010 η επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ, με συντελεστές από 3% έως 14% σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2011 επιβλήθηκε εισφορά κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ το μήνα και τον Νοέμβριο του 2011 περικόπηκαν κατά 30% τα άνω των 150 ευρώ το μήνα ποσά των επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ, κατά 15% ολόκληρες οι επικουρικές συντάξεις των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων κατά 20%.
Ακολούθησαν δύο αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις (20% στα ποσά των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ τον Νοέμβριο του 2011 και 12% στα ποσά άνω των 1.300 ευρώ τον Ιανουάριο του 2012). Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2012 επιβλήθηκε μία ακόμη περικοπή στις επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ.
Σε όλες αυτές τις άμεσες περικοπές πρέπει να προστεθούν και οι έμμεσες μειώσεις που επιβλήθηκαν μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στους έμμεσους και άμεσους φόρους (στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στους παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών) και μέσω της επιβολής νέων τακτικών και έκτακτων «εισφορών αλληλεγγύης».
Σαν να μην έφταναν, λοιπόν, όλα αυτά, οι συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το «μάρμαρο» της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς από το σύνολο των περικοπών ύψους 11,87 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να επιβάλει η κυβέρνηση στις δημόσιες δαπάνες των Κρατικών Προϋπολογισμών της διετίας 2013-2014, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται τα 4,6 δισ. ευρώ να προέλθουν από νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις!
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει για τους συνταξιούχους το πακέτο των περικοπών που έχει εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών:
 (από τον Τύπο της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου