Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Με «έναντι» 20 εκ. ευρώ – Αρχίζει φέτος η λειτουργία των σχολείων

Με «έναντι» 20 εκ. ευρώ – Αρχίζει φέτος η λειτουργία των σχολείων
Οκτώ ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους κατανέμονται στους δήμους της χώρας 20 εκ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, αποτελεί τη δεύτερη δόση για το έτος 2012. Η πρώτη είχε δοθεί το Φεβρουάριο και ήταν επίσης 20 εκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τα 40 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί συνολικά μέχρι τώρα για το σκοπό αυτό, είναι
έναντι. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα δοθεί φέτος για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τα σενάρια δε για περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης των δήμων κατά 735 εκ. ευρώ επιπλέον, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέσα στη βδομάδα, θα συρρικνώσουν και τα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Με δεδομένο ότι τουλάχιστον για τη θέρμανση, το κόστος, λόγω της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, θα εκτιναχθεί στα ύψη, παραμένει «γρίφος» ποιο ποσό που θα έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι για να καλύψουν τις σχετικές δαπάνες. Η ΚΕΔΕ στο πρόσφατο συνέδριό της είχε ζητήσει να εξαιρεθούν τα σχολεία από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια αντίδραση εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ούτε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ούτε μετά από αυτό.
Να σημειωθεί τέλος, ότι κατά το 2011 η πρόβλεψη για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ήταν 136 εκ. ευρ και αποδόθηκαν τελικά 96 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πίνακα των ποσών που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο τα ποσά των ΟΤΑ της περιφερειακής ενότητας Καβάλας είναι τα ακόλουθα:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ = 162.350,21 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ = 65.143,95 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ = 45.152,27 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ = 27.396,21 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου