Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε εναντίον Μπαρνιέ Γερμανικό «όχι» σε συμφωνία για τραπεζική ένωση εντός του 2012

«Πάγο» στην πρόταση των Βρυξελλών για δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη εντός του 2012 έβαλε η Γερμανία. Την πρόταση παρουσίασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2012, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένει τέτοια συμφωνία μέσα στο 2012.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές των θέσεων που υπάρχουν ως προς την πρόταση
της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση.

«Εχουμε τη δήλωση των αρχηγών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια αναγκαιότητα, αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Σάββατο.

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε, επίσης, ότι κάθε χώρα στην οποία θα υπάρχουν προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένα πρόγραμμα προσαρμογής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Και στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν είναι χρήσιμο να ορίσει προθεσμία για την εποπτεία των τραπεζών, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά θέσεων Γαλλίας και Γερμανίας, είπε ότι αν δεν υπάρξει γαλλο-γερμανική σύγκλιση απόψεων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθεια να βρεθούν οι συγκλίσεις και να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης ότι η τραπεζική ένωση δεν είναι κάτι το απομονωμένο, αλλά συνδέεται και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) και τις εγγυήσεις καταθέσεων.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ είχε παρουσιάσει νωρίτερα, κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών, τη θέση των Βρυξελλών για υιοθέτηση πρότασης για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη έως το τέλος του 2012, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί η πρόταση έως το τέλος του έτους, να αρχίσει να εφαρμόζεται μερικώς το 2013 και σε όλες τις τράπεζες, συνολικά 6.000, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έως το τέλος του 2014.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Πάντως, ο Μισέλ Μπαρνιέ παραδέχθηκε την ύπαρξη διαφωνιών, τις οποίες χαρακτήρισε αναμενόμενες και επισήμανε ότι ο στόχος της τραπεζικής ένωσης τέθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

«Γνωρίζω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά είναι ρεαλιστικό. Ο χρόνος πιέζει και η συζήτηση, είναι πολύπλοκη» σχολίασε ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάντσιο υποστήριξε τις προτάσεις της Κομισιόν για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, λέγοντας ότι αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, που προήδρευσε της συνόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αποτέλεσμα των συζητήσεων και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη θέσπιση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν.



Ομάδα εργασίας για το μηχανισμό εποπτείας
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων στην Κύπρο (ΚΟΡΕΠΕΡ), όπου πραγματοποίηθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αποφάσισε τη σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας, υπό την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας τραπεζών στην ευρωζώνη και να διαπραγματευτεί ενδεχόμενους συμβιβασμούς, με στόχο την έγκριση των προτάσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Το πρόσωπο που θα προεδρεύει της ομάδας εργασίας από την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ θα επιλεγεί από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.
Σύμφωνα με την απόφαση, η ειδική ομάδα εργασίας θα υποβάλει σχετική έκθεση στην ΚΟΡΕΠΕΡ για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν.
Η ΚΟΡΕΠΕΡ θα είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτάσεις, οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο της συναπόφασης.
Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να απαρτίζεται από ανώτερους υπαλλήλους όλων των κρατών μελών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο και των προπαρασκευαστικών οργάνων του.
Η ακριβής σύνθεση της κάθε αντιπροσωπείας αφήνεται στο αντίστοιχο κράτος μέλος.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να προσκληθεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου