Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67

Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια φαίνεται να κλείνει η τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο για την συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα βλέπει θετικά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότηση. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από 65 που είναι σήμερα. Ωστόσο, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, εξαιτίας του ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις η παραμονή στην εργασία για έναν επιπλέον χρόνο για όλους όσους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2012 και του 2013.
Η τρόικα θέτει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δαπανών σε 5 κρίσιμους τομείς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στον αέρα» 6 δισ. από τα 11,8 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών για τη διετία 2013-2014 και να ισχυροποιούνται οι πιέσεις για δραστικό
περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων μέσω απολύσεων και περικοπές ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.
 Τα επιχειρήματα της τροίκας είναι τα κάτωθι:

1. Ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις. Για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ ακριβή, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί.

2. Ότι η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε κενή περιεχομένου, δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.

3. Δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

4. Ότι στα φάρμακα προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.

5. Δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων, έσοδα από φοροδιαφυγή. Ζητεί να εμφανιστούν πρώτα συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, και μετά να υπολογισθεί κονδύλι από τη συγκεκριμένη πηγή.
Το πρόβλημα είναι  πως αν η τρόικα απορρίψει  τα μέτρα αυτά, τότε είναι άμεσος ο κίνδυνος για ακόμα σκληρότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με το όριο των κλιμακωτών περικοπών στις κύριες συντάξεις να «συμπιέζεται» πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η ελλείψη εμπιστοσύνης της τρόικας στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την υστέρηση ύψους 2,24 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, ανοίγουν το ενδεχόμενο πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου