Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ 1,5 ΕΥΡΩ Η ΤΙΟΜΗ ΛΙΤΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ Με επιστροφή φόρου από 180 έως 900 ευρώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Με επιστροφή φόρου από 180 έως 900 ευρώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Οριστικοποιούνται τα κριτήρια βάσει των οποίων οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες, θα λαμβάνουν το«επίδομα» πετρελαίου θέρμανσης. Το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και εκπροσώπων των κομμάτων.
Από 180 έως 900 ευρώ θα κυμαίνεται συνολικά η επιστροφή φόρου πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους, ανάλογα με την περιοχή της κατοικίας τους, με βάση τα κριτήρια που θα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταβάλλει και επίδομα θέρμανσης, ανεξαρτήτα από το καύσιμο, σε φτωχά νοικοκυριά, το οποίο θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ.
Το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ
και τον Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ ενόψει της έναρξης από τις 15 Οκτωβρίου της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.
Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ισχύει σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημαίνει λιανική τιμή πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ 1,4 και 1,5 ευρώ το λίτρο.
Για τον ορισμό του επιδόματος πετρελαίου ορίζονται τα εξής:
1. Το επίδομα θα έχει τη μορφή επιστροφής μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από την εξίσωση των φόρων.
2. Το εισοδηματικό όριο για την επιστροφή αυτού του φόρου είναι για τον άγαμο φορολογούμενο τα 15.000 ευρώ ετησίως και για τους έγγαμους 25.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
3. Θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν κατανάλωσης και επιστροφής φόρου ανά γεωγραφική ζώνη.
Α. Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ.
Β. Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.
Γ. Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ.
Δ. Στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κα) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 ευρώ και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ.
4. Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος της επιστροφής φόρου θα συνυπολογίζεται η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Ετσι επιστροφή φόρου θα δικαιούνται μόνο οι άγαμοι με ακίνητη περιουσία αξίας έως 150.000 ευρώ και οι έγγαμοι με περιουσιακή αξία ως 200.000 ευρώ.
Πως θα γίνεται η επιστροφή του φόρου.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα (μέσω ίντερνετ) της γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου θα καταχωρεί τα στοιχεία του τιμολογίου από την αγορά του πετρελαίου και ο φόρος θα πιστώνεται κατόπιν σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου