Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 14Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η «εύπεπτη» πρόσκληση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την μικρασιατική καταστροφή

Δεν υπήρξε η τόλμη για την αναφορά της ολέθριας επετείου της σφαγής της Σμύρνης

14 Σεπτεμβρίου. Μαζί με την ύψωση του Τιμίου Σταυρού που τιμά και γιορτάζει ο ελληνορθόδοξος κόσμος, τιμάται και η επέτειος της μικρασιατικής καταστροφής. Για τη μεγάλη τούτη μέρα, η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης μετά από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών κοινοποίησε πρόσκληση με  θέμα: «Παράσταση σε εκδηλώσεις του εορτασμού της 14ης  Σεπτεμβρίου».
Σε μία πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται  το πρόχειρο, ελλιπές  και ασαφές περιεχόμενο του θέματος . Σε δεύτερη όμως ανάγνωση η δυσανασχέτηση  για τη γλωσσική  ανεπάρκεια και ένδεια  μετατρέπεται σε αγανάκτηση και οργή. Διότι δεν υπήρξε η τόλμη για την αναφορά της ολέθριας  επετείου της  σφαγής  της Σμύρνης, που σηματοδοτεί το τέλος της 3000 χρόνων παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή. Το επιχείρημα γνωστό: για να μη  δηλητηριασθεί το κλίμα «καλής γειτονίας» και «ειρηνικής συμβίωσης»…

Όμως με αυτόν τον συλλογισμό, προσβάλλεται  η εθνική μας μνήμη και βεβηλώνονται  τα ιερά και όσια των προσφύγων παππούδων μας, που όσοι από αυτούς  κατόρθωσαν να επιζήσουν από την αγριότητα των Νεότουρκων, αντί  για παραμύθια, διηγούνταν στα εγγόνια τους τις ιστορίες της Πατρίδας. Άλλοι έκλεισαν τα μάτια τους σε βαθύ γήρας  ψελλίζοντας ακόμη και την ύστατη στιγμή σμυρναίικα τραγούδια ή μοιρολόγια.

Η παράλειψη  ιστορικών αληθειών και η επιδίωξη της λήθης για να παρουσιαστεί σε ορισμένους πιο «εύπεπτη» η πρόσκληση  για την ημέρα μνήμης της εθνικής μας συμφοράς, αποτελεί, κατά την άποψή μου,  μεγάλο λάθος και σφάλμα. Διότι σε εποχές σαν αυτήν που διανύουμε, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες που δημιουργεί  η εθνικοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών, επιβάλλεται η τόνωση και της δικής μας εθνικής  συνείδησης.
Βούλα Γ. Νεστωράκη
Εκπαιδευτικός - δημοτική Σύμβουλος
http://xronos.gr/detail.php?ID=84340

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου