Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Εμμονή τηςαδίστακτης τρόικας στη μείωση 10% του κατώτατου μισθού



Την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού «φωτογραφίζει» η τρόικα στο e-mail για τα εργασιακά θέματα που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εν όψει των διαπραγματεύσεων της επόμενης εβδομάδας. Επιμένοντας στην πάγια θέση της για επιπλέον μείωση κατά 10% των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα σημειώνει στο κείμενο ότι «η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού». Δηλαδή, υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να συζητούν όσο θέλουν, αρκεί να συμφωνήσουν να μειωθούν εκ νέου οι κατώτατες αποδοχές. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι οι κατώτατες αποδοχές έχουν υποχωρήσει
στα 585 ευρώ και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 510 ευρώ μεικτές αποδοχές (-22% και -32% αντίστοιχα). Στόχος ήταν η αντιμετώπιση της ανεργίας που αυξάνεται ραγδαία.

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ξεχωρίζει η ξεκάθαρη απαίτηση για αύξηση του μέγιστου αριθμού εργασίας σε έξι ημέρες την εβδομάδα σε όλους τους τομείς και ο ορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης για τους εργαζόμενους στις 11 ώρες. Οι δανειστές της χώρας ζητούν ακόμα να εφαρμοστεί μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και φυσικά να επανεξεταστούν, με στόχο να περιοριστούν, οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης.

Στο θέμα των αμοιβών, η τρόικα ζητά να αναμορφωθεί το πλαίσιο για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού. Ετσι, προτείνει να προκύπτει ύστερα από νομοθέτηση της ίδιας της κυβέρνησης, ενώ τον ορίζει ως «ενιαίο ελάχιστο νόμιμο μισθό». Η τρόικα υποστηρίζει ότι το βασικό επίπεδο για τα «εισοδήματα από εργασία» πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να υποστηρίζεται η «πλήρης απασχόληση». Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση αποδοχών μέχρι τα ποσοστά ανεργίας να υποχωρήσουν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης επανέλαβε με χθεσινή του τοποθέτηση την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 701 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή του 2009. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε ξανά τους τροϊκανούς «τσαρλατάνους και κομπογιαννίτες», προσθέτοντας ότι λειτουργούν ως «κοινωνικοί προβοκάτορες και παπαγαλάκια ιδιωτικών - εργοδοτικών συμφερόντων».

Η ΓΣΕΕ επίσημα έχει ζητήσει να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα προ δεύτερου Μνημονίου, δηλαδή στα 751 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου