Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλάκιση για τις τρεις Ρussy Riot

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάσε ρωσικό δικαστήριο καθεμία από τις τρεις γυναίκες μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot που κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος, μετά την «πανκ προσευχή» διαμαρτυρίας εναντίον του Πούτιν στο ιερό του κυριότερου καθεδρικού ναού της Μόσχας.
Ένας άνδρας που παρακολουθούσε τη δίκη φώναξε «ντροπή!», ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είπε: «Είναι στη φυλακή επειδή είναι η προσωπική εκδίκηση του Πούτιν. Αυτή η
ετυμηγορία γράφτηκε από το Βλάντιμιρ Πούτιν».
Οι κατηγορούμενες «προέβησαν σε μία πράξη χουλιγκανισμού... με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος και την εχθρότητα», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρίνα Σίροβα. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κατηγορούμενες δεν έδειξαν καμία «μεταμέλεια», διατάραξαν «τη δημόσια τάξη» και «προσέβαλαν το αίσθημα των πιστών».
Πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου μία από τις δικηγόρους των τριών γυναικών, η Βιολέτα Βόλκοβα, είχε δηλώσει: «Θα ασκήσουμε έφεση σε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα διεθνή δικαστήρια».
Η 22χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, η 24χρονη Μαρία Αλιοκίνα και η 30χρονη Γιεκατερίνα Σαμούτσεβιτς ισχυρίζονται ότι η πράξη τους καθιστούσε πολιτική διαμαρτυρία εναντίον του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και των στενών του σχέσεων με την ορθόδοξη εκκλησία, ενώ η εισαγγελία έχει ζητήσει να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Οι αντίπαλοι του Πούτιν ισχυρίζονται ότι η δίκη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας του πρώην πράκτορα της KGB με στόχο να συνθλίψει την αντιπολίτευση και το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου