Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ TOY STERN Οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Μέρκελ και θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ

Οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Μέρκελ και θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ
Οι μισοί και πλέον Γερμανοί πολίτες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας της χώρας τους, αλλά το ποσοστό της καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ και του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της παραμένει σταθερό, εν μέρει λόγω της σκληρής στάσης τους έναντι της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Stern.
Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την 23η ως την 27η Ιουλίου, σε δείγμα 2.501 ψηφοφόρους, το 56% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης τη Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το 35% κατά.
Το 57% όσων ερωτήθηκαν στην δημοσκόπηση εξέφρασαν μια πεσιμιστική στάση σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική της Γερμανίας, ενώ μόλις το 12% εξέφρασαν αισιοδοξία--η διαφορά των 45 μονάδων είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008, όταν είχε σημειωθεί η προηγούμενη
παγκόσμια οικονομική κρίση.
Παρ' όλ' αυτά, οι Γερμανοί θεωρούν πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι το κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την έρευνα η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) συγκεντρώνει 36% των προθέσεων ψήφου, 9 μονάδες περισσότερες από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
"Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι η A. Μέρκελ αντιμετωπίζει τα προβλήματα και υπερασπίζεται τα γερμανικά συμφέροντα", τόνισε ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa. Η καγκελάριος έχει απαιτήσει από τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν μεγάλα χρέη να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό τους. Παράλληλα, αποκρούει τις πιέσεις της Γαλλίας και άλλων εταίρων της Γερμανίας να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος των κρατών της ευρωζώνης με την έκδοση των λεγόμενων ευρωομολόγων.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το εβδομαδιαίο περιοδικό Stern καταδεικνύει ακόμα ότι το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, το οποίο υποστηρίζει τη θέση πως η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, επανήλθε σε ποσοστό πάνω από το όριο του 5% για την είσοδό του στην ομοσπονδιακή βουλή, την Μπούντεσταγκ. Το κόμμα έχει σκληρύνει τη στάση του σε ό,τι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη και ο ηγέτης του Φίλιπ Ρέσλερ έχει απαιτήσει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 12%.
Με βάση τα ποσοστά που καταγράφονται στην δημοσκόπηση πάντως η Μέρκελ δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP και πιθανότατα θα αναγκαστεί να επιδιώξει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" με το SPD, όπως είχε κάνει την περίοδο 2005-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου