Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

To Iράν μπαίνει στη διπλωματική μάχη για τη Συρία

Сирия Иран сирияΣτη διεθνή συνάντηση για τη Συρία στην Τεχεράνη την Πέμπτη το Ιράν πρότεινε να δημιουργηθεί άλλη μία διεθνής ομάδα για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα αυτή. Υπό το πρίσμα της αδιέξοδης κατάστασης στη Συρία, το Ιράν προφανώς υπολογίζει να υποστηρίξει τον κύριο και ουσιαστικά το μοναδικό του σύμμαχο: το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ.

Την Πέμπτη στην Τεχεράνη, με πρωτοβουλία του Ιράν συγκλήθηκε συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ εκπροσώπων από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, της
Ινδίας, της Βραζιλίας, του Πακιστάν, που ήταν αφιερωμένη στην κρίση της Συρίας. «Οι τρεις βασικές ιδέες, που συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση της Τεχεράνης, ήταν ο τερματισμός της αιματοχυσίας, η πρωτοβουλία για έναρξη εθνικού διαλόγου και η αναζήτηση ενδεδειγμένων λύσεων για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συριακή αραβική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί κατά την τελική συνέντευξη Τύπου.

Με το πέρας της συνάντησης το Ιράν πρότεινε να δημιουργηθεί μια ομάδα επαφής, στην οποία θα συμμετείχαν ουδέτερα κράτη έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να προσελκυστούν στο διάλογο και την αλληλεπίδραση οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. «Τώρα αναμένουμε τις αποφάσεις των χωρών, οι οποίες είναι έτοιμες να εισέλθουν σε αυτήν την ομάδα», δήλωσε ο Σαλεχί.

Η πρόταση του Ιράν διατυπώθηκε εν μέσω αναφορών ότι τα κυβερνητικά συριακά στρατεύματα νίκησαν στη μάχη του Χαλεπίου, από τον έλεγχο του οποίου εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ και την αντιπολίτευση. Κατά τη γνώμη του «Guardian» του Λονδίνου η αποκατάσταση του ελέγχου του τακτικού στρατού στο Χαλέπι «είναι ένα σημαντικό γεγονός στην εξέλιξη της εσωτερικής κατάστασης» στη Συρία. Με άλλα λόγια ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και πάλι δεν κατόρθωσε να νικήσει και να δημιουργήσει στο έδαφος της Συρίας τον δικό του θύλακο, που θα απείχε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο είναι σαφές: οι αντάρτες, βασιζόμενοι στη στήριξη της Δύσης, θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα. Το σχετικό σινιάλο δόθηκε από τις ΗΠΑ.
http://greek.ruvr.ru/2012_08_11/84694444/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου