Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η Μπούρκα T.V. γιορτάζει το τέλος της ελευθερίας ....


From HEIL GAP (or mind the GAP)
Πριν από την Αραβική «Άνοιξη» οι δυνητικοί εργοδότες απέρριπταν την Heba Seraq-Eddin, λέγοντας της ότι δεν μπορούν να προσλάβουν μια παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής η οποία θα κάλυπτε τελείως το πρόσωπο της , με το μαύρο πέπλο που φορούσε , το νικάμπ , εκτός για τα μάτια …
Στη συνέχεια … ήρθε σε μια διαφήμιση για ένα νέο τηλεοπτικό κανάλι που ονομάζεται Maria … το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με γυναίκες ντυμένες με νικάμπ .
Είχε .... προσληφθεί αμέσως! 
Το μόνο ορατό γυναικείο πρόσωπο στο στούντιο ενός νέου ισλαμικού τηλεοπτικού καναλιού για
γυναίκες στο Κάιρο … είναι μιας μαριονέτας. 
 



Οι "τηλεοπτικοί … αστέρες" είναι καλυμμένοι με τις μαύρες μπούρκες τους …. από το κεφάλι μέχρι τα νύχια , αφήνοντας ακάλυπτα …  μόνο τα μάτια τους.
Η Maria TV απασχολεί κυρίως γυναίκες.
Αυτές λειτουργούν τις κάμερες και τα μηχανήματα αλλά και παίρνουν συνεντεύξεις από …. θηλυκούς καλεσμένους που κυμαίνονται από γιατρούς μέχρι … φοιτητές της ισλαμικής θεολογίας.
Όμως, δεν μπορούν να δείξουν τα πρόσωπά τους κατά τη διάρκεια των εκπομπών, και κατά τη διάρκεια του γυναικείου προγράμματος ... οι άνδρες δεν επιτρέπονται στον αέρα …  ούτε καν σε τηλεφωνικές συνομιλίες .
Τυλιγμένες σε μακριά μαύρα ράσα γνωστά ως niqabs - με μαύρα γάντια για να ταιριάζουν - οι γυναίκες διακρίνονται μόνο από τις φωνές τους και τις σχισμές για τα μάτια τους.



Το κανάλι, το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο για να συμπέσει με την έναρξη του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού , είναι το πνευματικό τέκνο του Ahmed Abdallah , ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του για την επέκταση του θρησκευτικού παναραβικού δορυφορικού σταθμού Ummah TV.
Η σειρά παρουσιάζει από προγράμματα ομορφιάς ….  όπου οι παρουσιαστές απλά συζητούν για συμβουλές make-up χωρίς όμως να δείχνουν κανένα πρόσωπο …  για παραστάσεις … για φάρμακα ... και για το γάμο.
Η μαριονέτα χρησιμοποιείται σε μια σατιρική παράσταση που διακωμωδεί την ειδησεογραφία .
Η προσπάθεια αυτή αντανακλά τις πολιτισμικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο , αφ ότου ανήλθαν στην εξουσία οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι μετά από την ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ,  κατά τη διάρκεια της επανάστασης του περασμένου έτους.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Ummah , ο οποίος λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να κλείσει το 2008 , ξανάρχισε το περασμένο έτος , ενώ η φονταμενταλιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υπερσυντηρητικοί Salafis , αναδείχτηκαν ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην μετά-Μουμπάρακ Αίγυπτο.
Ο Mohammed Morsi της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έγινε ο πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου , αν και ο στρατός, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία κατά την μετάβαση του καθεστώτος , προσπάθησε να περιορίσει τις εξουσίες του , μαζί με την ισλαμική επιρροή.
                                                                      Veiled TV
Το  Συντηρητικό Ισλάμ και το πιο ορατό χαρακτηριστικό του , το νικάμπ , φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία ... στην πολιτιστική σκηνή της Αιγύπτου , καθώς και η έναρξη του τηλεοπτικού σταθμού Μαρία δεν είναι παρά μια προσπάθεια ... ώστε να καλυφτεί τηλεοπτικά αυτό το αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας. 
Πριν από μια δεκαετία, το νικάμπ ήταν σπάνιο στην Αίγυπτο και παρέμενε μόδα μιας μειοψηφίας . 


Τώρα πλέον έχει γίνει καθημερινότητα … να βλέπετε στην Αίγυπτο γυναίκες που φορούν τα μαύρα ράσα ενώ διδάσκουν στα πανεπιστήμια , εργάζονται σε γραφεία , πηγαίνουν  μια βόλτα κατά μήκος του Νείλου ποταμού ή για καβαλούν μοτοσικλέτες πίσω από τους συζύγους τους. 





From HEIL GAP (or mind the GAP)
Υ.Γ.
Τι ( ; ) 
Έπρεπε να είχε γίνει και η πλατεία συντάγματος … πλατεία TAHRIR έλεγε κάποτε μια τεράστια πολιτική μορφή (!) …. 
Αυτός  .... ο , της προόδου (;)
http://heilgapormindthegap.blogspot.gr/2012/08/tv.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου