Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ «SPIEGEL» Σχέδιο - ασπίδα για το ευρώ από την ΕΚΤ

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν στις 23 Αυγούστου εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τη θωράκιση της ευρωζώνης
 Η Τράπεζα θα παρεμβαίνει με μαζικές αγορές ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όταν τα επιτόκια δανεισμού τους ξεπερνούν μια προκαθορισμένη διαφορά σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση, η Ευρωζώνη θα έχει στη διάθεσή της ένα πολύ ισχυρό όπλο
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν στις 23 Αυγούστου εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τη θωράκιση της ευρωζώνης
Η Ευρωζώνη μοιάζει να έχει πιάσει «φωτιά» εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων των αμέσως επόμενων ημερών, με πρώτη στις 23 Αυγούστου τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ.
Το μεγάλο ερωτηματικό που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα από τον Μάριο Ντράγκι παρέμβαση της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δώσει μια ανάσα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες ασφυκτιούν από το δυσβάστακτο κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Spiegel», το σχέδιο που αναμένεται να συμφωνήσει και να παρουσιάσει στις 6 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ έχει πλέον συγκεκριμένη μορφή και θα συνίσταται στον καθορισμό συγκεκριμένων επιτοκίων που η Τράπεζα κρίνει ανεκτά για κάθε χώρα, μετά την υπέρβαση των οποίων θα παρεμβαίνει με μαζικές αγορές ομολόγων.
Τύπωμα χρήματος
Η ΕΚΤ δηλαδή θα αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες όταν τα επιτόκια δανεισμού τους ξεπερνούν μια προκαθορισμένη διαφορά σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Καθώς η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, έχει στη διάθεσή της απεριόριστα μέσα, ακόμη και το τύπωμα νέου χρήματος, δεν θα είναι δυνατόν οι κερδοσκόποι να ανεβάσουν τα επιτόκια πέραν του ύψους που θεωρεί ανεκτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση στη Φρανκφούρτη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ αλλά και η Ευρωζώνη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ ισχυρό όπλο, ένα εργαλείο, το οποίο έλειπε από τη νομισματική ένωση.
Επί της ουσίας με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά θα διασφαλίζει συνολικά την ισορροπία στο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών-μελών.
Ακόμη, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι, θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές ομολόγων στις οποίες προβαίνει η ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανακοινώνεται, όπως μέχρι σήμερα, κάθε Δευτέρα ο συνολικός όγκος των ομολόγων που αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ότι θα δίνεται αναλυτικά το κόστος των ομολόγων για κάθε χώρα.
Ισπανία
Η Μαδρίτη, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα μείνει ικανοποιημένη από μια τέτοιου είδους λύση, καθώς ο Ισπανός υπ. Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστη αγορά ισπανικών ομολόγων. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Efe, ο Λουίς ντε Γκίντος ζήτησε να κινηθεί η ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης και να διαλυθούν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ευρώ.
Και η Πορτογαλία έχει ζητήσει την αγορά κρατικών ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Πορτογάλος πρόεδρος, Ανιμπαλ Σίλβα, ζήτησε να μην αφήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιθώρια κινήσεων σε όσους επιθυμούν τη διάλυση της Ευρωζώνης.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου