Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση: Γερμανοϊταλικός "πόλεμος" μετά τις δηλώσεις Μόντι στον Spiegel


Γερμανο-ιταλικός «πόλεμος» ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Μόντι στο «Spiegel», την ώρα που αμερικανικές τράπεζες και εταιρίες-κολοσσοί όπως η Shell θωρακίζονται ανοιχτά απέναντι σε χρεοκοπίες κρατών της ευρωζώνης!
Σαν να μην έφταναν αυτά, η Μέρκελ άνοιξε «βεντέτα» και με το σοσιαλδημοκράτη Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, επειδή ο τελευταίος προέβλεψε πως η καγκελάριος μπορεί να αλλάξει γνώμη για τη μετατροπή του μηχανισμού ESM σε τράπεζα-δανειστή των κρατών. «Ως τώρα Βιέννη και Βερολίνο είχαν κοινές θέσεις. Γι’ αυτό δεν κατανοούμε τις δηλώσεις του κ. Φάιμαν», απάντησε
εκνευρισμένος για λογαριασμό της Μέρκελ ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Ελμαρ Μπροκ, στην αυστριακή «Κούριερ».

Εσωτερική κόντρα
Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολιτικής ρήξης στην Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε, επιτέθηκε εκ νέου στον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ, για τις δηλώσεις του κατά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «πρέπει να προσέχουμε να μη σκοτώσουμε την Ευρώπη με τις δηλώσεις μας». Υπενθυμίζεται πως ο Ζέντερ απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πριν από το τέλος του 2012.
Στο βασικό μέτωπο του «ευρωπαϊκού εμφυλίου», Τύπος και πολιτικοί της Γερμανίας αντεπιτέθηκαν σφοδρά στον Μόντι, με αφορμή την πρότασή του για ενίσχυση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε βάρος των Κοινοβουλίων. Ο γενικός γραμματέας της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τον κατήγγειλε για «ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας», ενώ αναλόγως τον επέκριναν ο κοινοβουλευτικός επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε, και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Γιόαχιμ Ποστ.
Στον Ιταλό πρωθυπουργό απάντησε όμως και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ, πως η καγκελάριος «δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση» και συμβουλεύοντάς τον… να συζητά πιο ήρεμα.
Οι Γερμανοί ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τις προειδοποιήσεις Μόντι στο «Spiegel» για «κίνδυνο ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης», για «διόγκωση του αντιγερμανικού αισθήματος στην Ιταλία», αλλά κυρίως για τη διαπίστωσή του πως «η Ρώμη δεν πήρε ούτε ένα ευρώ βοήθεια από το Βερολίνο», όπως ισχυρίζονται πολλοί Γερμανοί.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της ευρωθύελλας έγινε άμεσα αισθητός στις αγορές. Οι «Times» του Λονδίνου αποκάλυψαν πως ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell απέσυρε 15 δισ. δολάρια από ευρωπαϊκές τράπεζες και ομόλογα και τα μετέφερε για ασφάλεια σε πιστωτικά ιδρύματα και ομόλογα των ΗΠΑ.
Παράλληλα, σε μια συντονισμένη κίνηση, που προβλήθηκε από τους «FinancialTimes» ως «προετοιμασία των αμερικανικών τραπεζών για διάλυση του ευρώ», οι κολοσσοί της WallStreet, GoldmanSachs, JPMorgan, BankofAmerica, Citigroup, MorganStanley, αύξησαν τις αγορές ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, πιέζοντας παράλληλα για αναδιάρθρωση των συμβολαίων με βάση το αγγλικό δίκαιο, ώστε να πληρωθούν σε ευρώ αν οι χώρες γυρίσουν στην πεσέτα, στη δραχμή ή στη λιρέτα. Μάλιστα η «Handelblatt» τονίζει πως οι τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για πτώχευση της Ιταλίας, στον απόηχο της υποβάθμισης 15 ιταλικών τραπεζών από τη S&P την Παρασκευή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου