Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ SPIEGEL Forbes: Η έξοδος της Ελλάδας θα διαλύσει την ευρωζώνη

Το ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα διχάζει και... τον ξένο Tύπο: Το αμερικανικό περιοδικό Forbes προειδοποιεί πως η Ευρώπη κάνει λάθος εάν πιστεύει πως είναι διαχειρίσιμη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει θα διαλύσει την Eυρωζώνη. Την ίδια ώρα το γερμανικό Der Spiegel, επικρίνοντας έντονα την πολιτική Μέρκελ, καταλήγει πως η μόνη λύση για την Ελλάδα και την Ε.Ε. είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας. Προβαίνει δε στην εκτίμηση πως εάν η Αγκ. Μέρκελ ζητούσε από τη Bundestag τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα «θα την κυνηγούσαν, εκδιώχνοντάς την από το Κοινοβούλιο».
Προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν μια «Grexit» αλλά ούτε όμως να περιμένουν
επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη δανείσει στην Ελλάδα, το Forbes επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία όσων επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια Grexit ως λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Τρία λάθη
Σύμφωνα με το Forbes η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει τρεις λανθασμένες απόψεις:
1 Η Ελλάδα αποτυγχάνει συνεχώς να πετύχει τους στόχους της. Aυτό καταρρίπτεται από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, υποστηρίζει. Εκεί αναφέρεται πως το πρωτογενές έλλειμμα υποχώρησε από το 10,6% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,4% το 2011. «Στη Μ. Βρετανία όπου εφαρμόζεται ευρύ σχέδιο λιτότητας στην ίδια περίοδο, η αντίστοιχη μείωση ήταν μόλις 1,8% του ΑΕΠ», επισημαίνει αναφέροντας πως στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για τα μισθολόγια έχουν μειωθεί 23% από το 2009, οι κοινωνικές παροχές 12% και οι δημόσιες επενδύσεις 40%. Η Ελλάδα έχει προβλήματα αλλά έχει εφαρμόσει ένα τεράστιο σχέδιο λιτότητας με καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που παρουσιάζουν καθημερινά οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, τονίζει.
2 Η Ε.Ε. δανείζοντας την Ελλάδα ρίχνει διαρκώς χρήματα στη «μαύρη τρύπα». Η χώρα σε λίγα χρόνια θα μπορεί να πληρώνει το κόστος δανεισμού της, αντιτείνει το Forbes, τονίζοντας πως το πρωτογενές ισοζύγιο είναι ήδη κοντά στο μηδέν.
3 Μια Grexit είναι διαχειρίσιμη. Για το Forbes οι Ευρωπαίοι παίζουν λάθος παιχνίδι. «Εάν ανοίξει η πόρτα της εξόδου ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσει και η Ιταλία;» αναφέρει, προειδοποιώντας πως η αβεβαιότητα θα διαλύσει πραγματικά την Ευρωζώνη.
Υποστηρίζει πάντως πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Παρ' όλα αυτά τους συστήνει να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά και όχι αποδομητικά το πρόβλημα. «Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν το συμφέρον τους τόσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρωζώνη», καταλήγει.
Πάντως, το Spiegel υποστηρίζει πως εάν ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να διασώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, έχουν αποτύχει. Μόνον με μια χρεοκοπία η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τα χρέη της και το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες από το σπιράλ των απειλών και των πακέτων στήριξης στο οποίο έχουν εισέλθει, εκτιμά. «Ούτε η Ευρωζώνη ούτε το ΔΝΤ μπορούν να δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς να θυσιάσουν την αξιοπιστία τους» υποστηρίζει, επικρίνοντας έντονα την Αγκ. Μέρκελ: Η ίδια έφερε τον εαυτό της σε αυτή τη θέση, εκτιμά, υποστηρίζοντας με σθένος ότι τα προβλήματα του Νότου μπορούν να επιλυθούν με δραστική λιτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου