Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

REUTERS Και η Ιταλία συζητά προσφυγή στον EFSF

Το ενδεχόμενο υποβολής στο EFSF επίσημου αιτήματος στήριξης συζητήθηκε εκτενώς στο ιταλικό κυβερνητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Φρανσέσκο Προφούμο. Μιλώντας στο Reuters, ο Ιταλός τεχνοκράτης παραδέχθηκε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και προσέθεσε ότι «έχουμε ακόμα λίγο καιρό να το εξετάσουμε και να δούμε τους όρους που θα υπάρξουν». Προέβλεψε, δε, ότι «στη δική μας περίπτωση το Μνημόνιο δεν θα περιλαμβάνει απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα».
Ισπανία
Οι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι πρώτη θα προσφύγει στο EFSF η Ισπανία, με το 68% των αναλυτών
που ρωτήθηκαν από το Reuters να προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη εντός του 2012, έναντι ποσοστού 59% τον προηγούμενο μήνα. Η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να προχωρήσει στο σχετικό διάβημα τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα προχωρώντας παράλληλα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Υφεση
Στην ίδια έρευνα του Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ύφεση στην Ισπανία θα φτάσει το 1,6%, φέτος και το 1,1% το 2013 (τον Ιούνιο προέβλεπαν ύφεση 0,7% για το 2013) ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο (έναντι στόχου για 4,5%). Απόκλιση από τους στόχους του Μνημονίου προβλέπουν και για την Πορτογαλία, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 3,7% (και όχι 3%) το 2013 και την ύφεση να φτάνει το 1% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,6%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου