Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

REUTERS Ηedge fund αγοράζουν ελληνικά ομόλογα στοιχηματίζοντας σε συμφωνία με την τρόικα

Ηedge fund αγοράζουν ελληνικά ομόλογα στοιχηματίζοντας σε συμφωνία με την τρόικα
Ένας μικρός αριθμός hedge fund στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον του στα ελληνικά ομόλογα εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας θα αποφέρει καλύτερη απόδοση για τους ομολογιούχους.
Αυτά τα fund θεωρούν ότι τα ομόλογα, που προσέλκυσαν ελάχιστους αγοραστές μετά το PSI που επέφερε βαριές ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, μπορεί τώρα να αποτελούν ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι πολιτικοί μπορούν να διατηρήσουν την Ελλάδα στον σωστό
δρόμο για την επίτευξη των όρων των πακέτων διάσωσης.
Οι εικασίες ότι η Αθήνα μπορεί επίσης να εξασφαλίσει περαιτέρω περικοπή του χρέους της, αυτή τη φορά εις βάρος του δημόσιου τομέα και των κεντρικών τραπεζών, ενισχύουν επίσης το ενδιαφέρον των θαρραλέων, και διακριτικών, αγοραστών.
Αν και οι όγκοι της αγοράς παραμένουν χαμηλοί, με πολλά funds να προτιμούν να αποφεύγουν τις συναλλαγές τέτοιων τίτλων, στο 17% σχεδόν της ονομαστικής αξίας, ένα fund, το Adelante Asset Management, εκτιμά πως η επιφυλακτικότητα είναι υπερβολική και διπλασίασε τη συμμετοχή του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων αγοράζοντας στα 14 σεντς περίπου πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, Julian Adams, απέκτησε για πρώτη φορά συμμετοχή στα 12,5 σεντς λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, στοχεύοντας σε κέρδος ενός τρίτου από την πώληση της θέσης αυτής όταν η τιμή έφτανε τα 16 ή 17 σεντς.
Όμως, αν και ο αρχικός στόχος έχει επιτευχθεί, ο Adams, η εταιρία του οποίου διαχειρίζεται συνολικά 110 εκατ. δολάρια συνολικά, αποφάσισε να συνεχίσει το παιχνίδι, αυξάνοντας την έκθεση του fund στα ελληνικά ομόλογα στο 4% από 2%.
"Εξαρτάται πραγματικά από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση", δήλωσε ο Adams σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, αλλά προβλέπει αύξηση των τιμών κατά μερικές ακόμα μονάδες. "Αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται, τότε λίγο πάνω από τα 20 θα μπορούσε να είναι μια πιθανή τιμή για τα ομόλογα", πρόσθεσε.
Αναμένεται συμφωνία
Ο Adams βασίζει την πρόβλεψή του στην πιθανότητα ότι το πρόγραμμα περιστολής δαπανών της Ελλάδας θα εγκριθεί από την τρόικα, ενώ οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα μπορούσαν και αυτοί να επωφεληθούν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεχθεί απώλειες επί των θέσεών της.
"Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πάνε πολύ καλά", είπε. "Φαίνεται ότι διαπραγματεύονται τις απαραίτητες περικοπές στον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν με την τρόικα", συμπλήρωσε.
Ο Adams βλέπει επίσης μια πιο μακροπρόθεσμη ενίσχυση σε περίπτωση που οι πιστωτές διαγράψουν μέρος του χρέους της χώρας. "Το ΔΝΤ έχει κάνει προσομοιώσεις χρέους που δείχνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα χρέους", δήλωσε. "Αυτό θα πρέπει να προέλθει από τον επίσημο τομέα, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά θετικό για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα".
Ο Adams δεν είναι ο μόνος που αυξάνει την έκθεσή του στην Ελλάδα. "Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι... οι προοπτικές είναι πιο ευνοϊκές", δήλωσε στο Reuters prime broker του Λονδίνου. Ο εν λόγω broker γνώριζε τουλάχιστον έναν ακόμα διαχειριστή κεφαλαίων που σκόπευε να αυξήσει την έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λήξης Φεβρουαρίου 2027 έχουν υποχωρήσει από το 29% στα τέλη Μαΐου σε επίπεδα χαμηλότερα του 23%.
"Έχουμε δει μια αύξηση στους όγκους τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί, κοντά στα 10 με 20 εκατ. ευρώ την ημέρα", είπε trader στην Αθήνα, συμπληρώνοντας ότι αγοραστές ήταν ξένες τράπεζες και "περιστασιακά" hedge fund.
Αναφερόμενος στην πίεση που ασκείται προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφευχθούν τα παζάρια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο πανικό για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας, είπε: "Η συμφωνία θα επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα στα γεύματα των επικεφαλής της κυβέρνησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου