Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Reuters, έρευνα: Η Ελλάδα εντός του ευρώ το επόμενο 12μηνο

Reuters, έρευνα: Η Ελλάδα εντός του ευρώ το επόμενο 12μηνο Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες, εκτιμούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά δεν θα επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα του 2013.Σαράντα πέντε εκ των 64 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ στο προαναφερθέν διάστημα, έναντι 35 εκ των 64 οικονομολόγων που απάντησαν στην ίδια ερώτηση τον Ιούνιο.
"Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ για όσο διάστημα συνεχίζει με τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος για ανεξέλεγκτη έξοδο, στην περίπτωση που θα κοπεί η επίσημη χρηματοδότηση (της χώρας)", είπε ο κ.Mάρκους Σόνταγκ, οικονομολόγος στην
Merrill Lynch.
Πάντως, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την ύφεση, με τους οικονομολόγους να αναθεωρούν αρνητικά για πέμπτη συνεχή φορά τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 6,6% περίπου φέτος και 2% το 2013, προβλέψεις πολύ χειρότερες από αυτές στην δημοσκόπηση του Ιουνίου, που έκαναν λόγο για ύφεση 5,8% και 1,3% τα αντίστοιχα διαστήματα.
"Η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος από την τωρινή, αδύναμη, εύθραυστη κατάσταση απαιτεί μια πιο εποικοδομητική στάση από τους εταίρους στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την προβλεπόμενη περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής", σημειώνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ.Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης μικρότερη πρόοδο στο θέμα της μείωσης του ελλείμματος. Εκτιμούν ότι θα συρρικνωθεί στο 8% φέτος από 9,3% πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση στο 7,3% φέτος. Το 2013 εκτιμούν ότι θα μειωθεί μόλις στο 6,3%.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2014, από 9,3% το 2011.
Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν επίσης επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ισπανία και την Πορτογαλία για το 2013, προσθέτοντας ότι ούτε αυτές θα επιτύχουν τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.
Ειδικά για την Ισπανία, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι υπάρχει 68% πιθανότητα να υποβάλλει αίτημα για γενική οικονομική στήριξη της χώρας πριν το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου