Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Εκτός ελέγχου το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία -Τεχνητά τα σύνορα στην περιοχή κατα το PKK

Το άκουσμα της είδησης της απαγωγής του κ. Αϊγκιούν προκάλεσε πολιτική θύελλα και αναστάτωση στην τουρκική πρωτεύουσα. Το βράδυ της Κυριακής, η ηγεσία του CHP απέστειλε μια ομάδα βουλευτών στην επαρχία Ντέρσιμ και επιχείρησε να έρθει παρασκηνιακά σε επαφή με διάφορους κουρδικούς πολιτικούς κύκλους με απώτερο στόχο την απελευθέρωση του βουλευτή του. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έσπευσε να καταδικάσει την απαγωγή του κ. Αϊγκιούν. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Ο κ. Αϊγκιούν ανήκει στην φυλή Ζαζά και ακολουθεί το αλεβίτικο δόγμα. Το τελευταίο διάστημα, ο βουλευτής του CHP έχει έρθει στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας με την έντονη κριτική που ασκεί στο κυβερνών κόμμα στα πεδία του εκδημοκρατισμού, της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας και των θρησκευτικών ελευθεριών των Τούρκων πολιτών.
Η νέα εξέλιξη στην Τουρκία έρχεται να ρίξει φως στις διαστάσεις, τις οποίες έχει πλέον λάβει το Κουρδικό Ζήτημα στην γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έσπευσαν στο διαδίκτυο για να εκφράσουν την απογοήτευση και την απόγνωση τους. Στο σύνολο τους, οι Τούρκοι πολίτες τόνισαν ότι πλέον το Κουρδικό Πρόβλημα είναι εκτός ελέγχου και ότι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας αδυνατεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της κάποιες περιοχές της Τουρκίας.
*******
Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας την Δευτέρα ξεκίνησαν  μια επιχείρηση επιδιώκοντας να απελευθερώσουν τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Χιουσεγίν Αϊγκιούν.ο οποίος απήχθη απο Κούρδους Μαχητές του PKK στην επαρχία Ντέρσιμ (Τούντζελι). Είναι η πρώτη φορά απο την ημέρα που το ΡΚΚ απο το 1984 απο τότε δηλαδή που ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του για την αυτονομία των Κουρδικών περιοχών οι οποίες τουρκοκρατούνται  που απαγάγει μέλος του Τουρκικού Κοινοβουλίου..Η απαγωγή θεωρείται από  πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους ως μια προσπάθεια  προσέλκυσης της Τουρκικής Κοινής Γνώμης αλλά κα της Διεθνούς Κοινής Γνώμης πάνω στο  Κουρδικό ζήτημα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Κούρδων οι οποίοι αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Τουρκικού στρατού θέτει σε κίνδυνο την ζωή του Βουλευτή.

Υπάρχει και η σημειολογία της ενέργειας αυτής την οποία  επισημαίνει ο Υπουργός. Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν  ο οποίος  θεωρεί οτι το PKK με  την σύλληψη του Βουλευτή σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη "αίσθηση" στην επέτειο των 28 χρόνων ενόπλου αγώνα του ενώ ο εν λόγω Βουλευτής φέρεται να "πληρώνει" τις δηλώσεις του σε προγενέστερο χρόνο σύμφωνα με τις οποίες το PKK πρέπει να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα

Με την απαγωγή του Τούρκου Βουλευτή γίνεται απόλυτα εμφανή η παράλυση του Τουρκικού Κράτους στις Κουρδικές περιοχές το οποίο έχει αρκεστεί στην στρατιωτική και  αστυνομική εκπροσώπηση του.

Ταυτόχρονα οι Κούρδοι φέρονται να υποστηρίζουν οτι πλέον τα σύνορα στην περιοχή είναι τεχνητά  καθως πλέον δεν υπάρχει συνοριακή γραμμή Τουρκίας -Ιράκ κατά τον Μουράτ Καραγιλάν (Προέδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Ελεύθερου Κουρδιστάν (KCK) και υπ'αριθμόν Νο.2 στην ιεραρχία του PKK) .ενώ ένας εκ των στρατιωτικών διοικητών του PKK ο Bahoz Erdal,  ανέφερε οτι  οι Κούρδοι μπορούν να μετακινούνται στο Κουρδιστάν απο Βορρά σε Νότο και απο Ανατολή σε Δύση και στα τέσσερα  Κουρδικά Κράτη κατά το δοκούν χωρίς καμιά βίζα η θεώρηση (αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ένοπλους μαχητές)  και αυτό αποτελεί τρανό επίτευγμα της επαναστατικής τους λειτουργίας

Kathimerini.cpm.cy, Ekurd.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου