Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Το μεγάλο μας τσίρκο» τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ 12 AYΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΘΒΕ-Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Παραγωγή: Κ.Θ.Β.Ε. - Θέατρο Ακροπόλ
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης
Τάσος Νούσιας
Μαρίνα Ασλάνογλου
Μιχάλης Γούναρης, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Καραμφίλης,

Νίκος Μαγδαληνός, Δημήτρης Μορφακίδης,
Χρήστος Νίνης, Αλέξανδρος Τσακίρης,
Γιάννης Χαρίσης, Χρύσα Ζαφειριάδου, Marlen Kaminsky,
Λίλιαν Παλάντζα, Στέλλα Ράπτη, Πολυξένη Σπυροπούλου,
Ευανθία Σωφρονίδου, Αμαλία Ταταρέα
Τραγούδι: Ζαχαρίας Καρούνης
Χορεύει: Κική Μπάκα
Την ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης, Βασίλης Δρογκάρης,
Ηρακλής Ζάκκας, Σταύρος Καβαλιεράτος,
Σωτήρης Μαργώνης, Νίκος Σαμπαζιώτης,
Διαμαντής Σιδερίδης, Γιάννης Χατζής

Πρόκειται για ένα έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας: η Τουρκοκρατία, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ. «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της
φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος.Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος.

Σωτήρης Χατζάκης
«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων.23 Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου