Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

O δεκάλογος του σούπερ μάρκετ

Οι μισθοί πέφτουν η ανεργία εκτοξεύεται, αλλά το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς μένει στο... ύψος του με τον πληθωρισμό στο 1,3%. Οι μηνιαίες αγορές από σούπερ μάρκετ και γενικότερα το κόστος διατροφής μίας οικογένειας είναι η μεγαλύτερη -ίσως- μηνιαία δαπάνη πολλών που πλέον τα βγάζουν τσίμα τσίμα πέρα.
Η σύγκριση τιμών είναι το πρώτο βήμα. Μπορεί να γίνει με.. επιτόπια έρευνα μπορεί να γίνει και από την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης (www.e-prices.gr) που μετρά τακτικά τις τιμές σε περισσότερα από 1.500 είδη (τρόφιμα αλλά και άλλα αγαθά) σε πάνω από1.000 σημεία
πώλησης.
Τα στοιχεία του παρατηρητηρίου δείχνουν ότι πολλές φορές τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε σημαντικά διαφορετική τιμή σε άλλο σημείο λιανικής. Δείχνει και ότι ανάμεσα σε ομοειδή αγαθά υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Ψάξτε, συγκρίνετε και κάντε ενήμεροι τα ψώνια σας. Αν έχετε το χρόνο, κάντε τις αγορές σας από περισσότερα σημεία λιανικής, ανάλογα με το ποιά είναι φθηνότερα που (π.χ. άλλο για μαναβική και τρόφιμα και άλλο για είδη προσωπικής υγιεινής).
Οι ειδικοί όμως προτείνουν άλλες 10 κινήσεις για να μειώσετε τα έξοδα για τρόφιμα:
1. Μην αγοράζετε ότι δεν έχετε πραγματικά ανάγκη. Κάντε από πριν λίστα αγορών και ακολουθήστε την.
2. Ετοιμάστε από το σπίτι το καφέ της ημέρας και το κολατσιό για το γραφείο. Ακόμη και έναν καφέ την ημέρα να εξοικονομήσετε θα κερδίσετε πολλά μέσα σε έναν χρόνο.
3. Το ίδιο ισχύει και για ένα μπουκάλι νερό. Δοκιμάστε το φιλτράρισμα του νερού στο σπίτι με μια ειδική κανάτα. Εάν αυτό είναι δύσκολο, αγοράστε σε εξάδες το νερό από το σούπερ μάρκετ.
4. Μην αγοράζετε ότι δεν είναι «εποχής». Ντομάτες το χειμώνα, μαρούλια το καλοκαίρι και ακριβά είναι και όχι τόσο υγιεινά.
5. Σκεφτείτε τον χρόνο ζωής κάθε τροφίμου. Γάλα που «ξινίζει», τυριά που χαλάνε και οπωροκηπευτικά που σαπίζουν στο ψυγείο σας κοστίζουν πολύ ακριβά, χωρίς λόγο.
6. Εύκολο φαγητό είναι και ακριβό φαγητό. Τα έτοιμα γεύματα ή τα μικρά πακετάκια είναι ίσως βολικά αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο από ότι οι μεγάλες συσκευασίες. Ακόμη πιο φθηνό είναι ότι πωλείται «χύμα» από ρύζι και φακές έως τη φέτα ή τις ελιές.
7. Οι ιδιωτικές ετικέτες συμφέρουν. Κάποια προϊόντα ίσως να μην μπορείτε να τα αποχωριστείτε, αλλά τα είδη ιδιωτικής ετικέτας έχουν αποδειχθεί πολύ πιο φθηνά. Και κάποια είναι και καλά.
8. Τα συσκευασμένα τρόφιμά (πχ σαλάμι, φέτες τυρί, κατεψυγμένα) κάποιες φορές είναι πιο ακριβά από αυτά που κόβονται εκείνη τη στιγμή. Κοιτάξτε τη τιμή.
9. Κάποια τρόφιμα είναι και υγιεινά και κοστίζουν λιγότερο από άλλα. Ένα γεύμα με μακαρόνια ή μία σαλάτα εποχής μπορεί να είναι φθηνότερη και πιο θρεπτική από ανθυγιεινά συσκευασμένα σνακς.
10. Κρατήστε τα εκπτωτικά κουπόνια που σας στέλνουν και αξιοποιήστε τα όπως και τις προσφορές του σουπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου