Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Βόρειο Κουρδιστάν: Oι Μάχες του Σεμντινλί και Χακάρι


Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας


Ενώ η μεγάλη μάχη του Σεμντινλί συνεχίζεται από τις 23 Ιουλίου μετά την ανάληψη του έλεγχου μιας μεγάλης περιοχής από τους μαχητές του ΡΚΚ, νέες επιθέσεις ξεκίνησαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κατά στρατιωτικών φυλακίων και βάσεων στο Χακάρι. Δεκάδες στρατιώτες και μισθοφόροι σκοτώθηκαν.
Οι Κούρδοι αντάρτες ξεκίνησαν επίθεση τη νύχτα του Σάββατου προς  Κυριακή εναντίον στρατιωτικών φυλακίων στην περιοχή του Χακάρι, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες, σύμφωνα με τοπικές πηγές. 
Σύμφωνά με τις αρχές, έξι στρατιώτες και δύο φύλακες χωριού σκοτώθηκαν και 14 μαχητές του ΡΚΚ, μια ένοπλη και λαϊκή οργάνωση που μάχεται για 30 χρόνια.
ΡΚΚ: σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 στρατιώτες 
Η ένοπλη πτέρυγα του PKK, οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG), επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση της ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν επιθέσεις σε δεκαεννέα σημεία κατά φυλακίων και στρατιωτικών βάσεων. «Πάνω από 100 στρατιώτες σκοτώθηκαν και οι μαχητές μας κατάσχεσαν τουλάχιστον 20 όπλα», δήλωσε η οργάνωση, δηλώνοντας ταυτόχρονα  ότι έχασε επτά μαχητές στις τάξεις της.
Τοπικές πηγές επιβεβαιώνουν επίσης το βαρύ τίμημα των συγκρούσεων, που αποκρύπτονται συστηματικά από τις αρχές. «Είμαστε στη μέση της μάχης. Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κοντά μας. Μερικοί στρατιώτες κρύφτηκαν πίσω μας για να σωθούν. Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη», είπαν στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Diha οι ακτιβιστές του συλλόγου « Μητέρες για την Ειρήνη», που βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά όταν θέλησαν να πάνε στην περιοχή σύγκρουσης στη Cukurca, στην περιοχή του Χακάρι. «Η στρατιωτική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση σε πολλά σημεία. Σφαίρες έρχονταν από παντού », είπαν, πριν να κάνουν επιτόπου στροφή για να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τη πόλη Βαν.
Η Μάχη του Σεμντινλί
Εξάλλου, η Μάχη του Σεμντινλί συνεχιζόταν την 14η ημέρα της κατάληψης μιας μεγάλης περιοχής από του ΡΚΚ εντός του εδάφους της Τουρκίας. Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα τώρα 1 χλμ από την πόλη.
Το PKK υποστήριξε ότι σκότωσε 20 Τούρκους στρατιώτες μεταξύ 3 και 4 Αυγούστου στο Σεμντινλί στην περιοχή του Χακάρι. Μια πλατιά περιοχή, ήτοι 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό των συνόρων του Σεμντινλί είναι υπό τον έλεγχο της οργάνωσης από τις 23 Ιουλίου. Ο στρατός βομβαρδίζει εντατικά την περιοχή όπου δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες δεν κατάφεραν ακόμη να εισέλθουν από τη στεριά. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση και τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να σιωπούν. Δεκάδες στρατιώτες και μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της μάχης, σύμφωνα με το PKK.
Αλλαγή τακτικής
Ο ηγέτης του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε ότι τα σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας καταργηθήκαν  μετά από τη επιχείρηση των ανταρτών στο Σεμντινλί. 
Τα «Πέρα από τα σύνορα» και τα «εντός των συνόρων» μετατρέπονται από δω και στο εξής σαν να είναι ένα ωραίο παιδικό παραμύθι, είπε στο πρακτορείο Φιράτ, η Μάχη στο Σεμντινλί σηματοδότησε μια αλλαγή τακτικής της οργάνωσής του. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι αντάρτες σκοπεύουν να παραμείνουν στο Σεμντινλί για να γίνει αυτή η ζώνη ένα προπύργιο, αντί της διεξαγωγής ενεδρών εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.
Άλλες επιθέσεις έλαβαν χώρα στο Eruh, στην περιοχή της Σιίρτ, ενάντια σε δύο στρατιωτικές βάσεις. Το ΡΚΚ ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 20 στρατιώτες και κατάστρεψε τρία πολυβόλα κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης στις 2 Αυγούστου.
Βραδινά σχόλια του συγγραφέα:
Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή για μια άλλη φορά την χειραγώγηση μέσω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, αλλά επίσης μέσω ορισμένων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για να αποκρύψουν την έκταση των μαχών στο Σεμντινλί και Χακάρι. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 115 μαχητές του ΡΚΚ από τις 23 Ιουλίου.  Καμία τοπική η ανεξάρτητη πηγή δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο στρατός συνεχίζει να αποκρύψει τις απώλειες του.
Όσο για τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ίδιος προτίμησε να κατηγορήσει ορισμένες χώρες τις οποίες ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιες είναι. Αυτές είναι οι συνήθεις δικαιολογίες του τουρκικού καθεστώτος, όταν ο στρατός του δεν μπορεί να αποτρέψει τους μαχητές του ΡΚΚ, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό το καταπιεστικό καθεστώς εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί συριακές και παραστρατιωτικές ομάδες και ενώ ο ίδιος λαμβάνει την υποστήριξη των δυτικών χωρών για να καταστείλει τα δίκαια αιτήματα του κουρδικού λαού.
Το περασμένο χειμώνα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ακόμα ότι το κουρδικό κίνημα είχε χάσει κατά του καθεστώτος και δεν θα μπόρεσε να σηκωθεί μετά από μερικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη την χειμερινή αδράνεια του PKK. Οι συγκρούσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν σε ποιο βαθμό η πολιτική ασφάλειας της κυβέρνησης είναι μια συνολική αποτυχία. 
Maxime Azadi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου