Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σε... haircut επικουρικές & κύριες συντάξεις

sintaxiΝέο διπλό «κούρεμα» -όχι μόνο στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις- αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων και από το κονδύλι για τα προνοιακά επιδόματα. Την επιβολή στις επικουρικές συντάξεις νέας πρόσθετης εισφοράς (πέραν της ήδη παρακρατούμενης κλιμακωτής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και στο ποσό το οποίο απομένει μετά τις περικοπές οι οποίες γίνονται) περιλαμβάνει το «πακέτο» των περικοπών του υπουργείου Εργασίας.
«Ανοικτό» παραμένει, το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η εισφορά τόσο στις κύριες όσο και
στις επικουρικές συντάξεις. Για τις κύριες συντάξεις το βασικό σενάριο προβλέπει την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς 2% - 15% από τα 700 ευρώ αν και ο υπουργός Ι. Βρούτσης έχει εισηγηθεί να μη γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις έως τα 800 ευρώ. Για τις επικουρικές συντάξεις συζητούνται εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν την επιβολή εισφορών από τα 400 ή τα 500 ευρώ και πάνω.
Ο υπουργός Εργασίας επιδιώκοντας να διασφαλίσει τα συγκεκριμένα έσοδα από τυχόν νέα «κουρέματα», έχει αποφασίσει και θα προβλέψει ότι οι παρακρατήσεις των νέων εισφορών θα αποδίδονται στα Ταμεία για την «κάλυψη» των ταμειακών τους αναγκών και δεν θα κατατίθενται υποχρεωτικά στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και κατ' επέκταση στο Κοινό Κεφάλαιο των φορέων που διαχειρίζεται η ΤτΕ. Μετατρέποντας τα σχετικά ποσά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
«Βαρύς» θα είναι, ωστόσο, ο λογαριασμός των περικοπών για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους αν το οικονομικό επιτελείο (που κρατά τον τελευταίο λόγο για τα κοστολογημένα μέτρα τα οποία θα υποβληθούν στους αρχηγούς των τριών κομμάτων) δεν κατορθώσει να βρει άλλες πηγές για την εξοικονόμηση δαπανών. Αυτή ήταν η διαπίστωση που έγινε χθες στη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και η αδυναμία εξεύρεσης τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ από περικοπές προνοιακών επιδομάτων, παρά την απόφαση που επαναβεβαιώθηκε να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά (και περιουσιακά) κριτήρια για την καταβολή των παροχών.
Οπως έχει γράψει η «Η» ολόκληρο προνοιακό επίδομα προτείνεται να καταβάλλεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και να υπάρχει περικοπή για εισοδήματα έως τα 20.000 και τα 30.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αυτής, ο υφυπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε χθες ότι θα μπορούσε ένα μικρό επίδομα να δίνεται και σε όσους έχουν ένα παιδί. Μειώσεις αναμένονται και στα επιδόματα αναπηρίας.
Τα μέτρα
«Κλειδωμένες» θεωρούνται, ακόμη, για τους συνταξιούχους οι περικοπές στο ΕΚΑΣ (όπως πρώτη έγραψε η «Η» θα περιοριστεί η καταβολή του σε όσους συμπληρώνουν το 65ο έτος ηλικίας, αντί του 60ου) και η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Για τους ασφαλισμένους το βασικό μέτρο θα είναι η αύξηση από τα 15 στα 20 ή και στα 21 έτη ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης ενώ έχει «παγώσει» το σενάριο της αύξησης των «εσωτερικών ορίων» (κάτω των 60 ή των 65) καθώς ήδη τα όρια αυτά αυξάνονται με βάση το νόμο Λοβέρδου ? Κουτρουμάνη και μια αλλαγή θα προκαλούσε χάος ακυρώνοντας άλλα μέτρα (π.χ τη συνταξιοδότηση εφέδρων δημ. υπαλλήλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου