Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ «Πρόοδο» στην Ελλάδα επισημαίνει η Die Welt

«Πρόοδο» στην Ελλάδα επισημαίνει η Die Welt
Τις πρώτες θετικές αποτιμήσεις για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευματά του ο γερμανικός Τύπος, σχολιάζοντας παράλληλα τη γεωπολιτική βαρύτητα της προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, σε δημοσίευμα της η Die Welt αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει πρόοδο, πράγμα που επιβεβαίωσε και η τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στην χώρα μας, η συνέχιση όμως της θετικής της πορείας είναι, για ακόμη μια φορά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επόμενη δόση δανεισμού.
Εν αναμονή «της τελικής ετυμηγορίας των δανειστών της Ελλάδας κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη», η εφημερίδα επικεντρώνεται στις παραινέσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε για «ανάγκη μετριασμού των τόνων» όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.
Στον απόηχο των ευνοϊκών αυτών εξελίξεων, ο Γκίντο Βεστερβέλε «θέλει να πέσουν οι υψηλοί τόνοι στις συζητήσεις εντός της ευρωζώνης», τόνους που θεωρεί επικίνδυνους. Ο Γκ. Βεστερβέλε, σύμφωνα με τη Welt, δε διστάζει να πάρει αυτή τη θέση του μετριοπαθούς διαμεσολαβητή, ιδιαίτερα
μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ (CSU) περί άμεσης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με αυτή την αφορμή ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στην «εγχώρια καιροσκοπική πολιτική των εντυπώσεων», τόσο στην ίδια τη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαïκές χώρες.
Ισραήλ-Ελλάδα: μια νέα δυνατή φιλία
Οι γερμανικοί Financial Times σχολιάζουν σήμερα τη συνάντηση του Προέδρου του Ισραήλ, Σ. Πέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και την ενδεχόμενη σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Οι Έλληνες αποβλέπουν σε προσέλκυση επενδύσεων από Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Παράλληλα και οι δυο πλευρές επιθυμούν μία συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στη ναυσιπλοΐα, τη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος, το εμπόριο και φυσικά την ενέργεια» αναφέρει η εφημερίδα.
Παράλληλα, τονίζει μάλιστα τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί ενεργειακά αρχικά την Κύπρο και μακροπρόθεσμα την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επισημαίνουν τέλος τη στενή συνάφεια της ενεργειακής πολιτικής με την ασφάλεια. Το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένο στην περιοχή, μετά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Συρία, αλλά και αφότου η Άγκυρα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις διμερείς σχέσεις. Ο πολιτικός χάρτης της περιοχής αλλάζει ριζικά και έται Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισράηλ ένα αντιστάθμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου