Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η αγωνία Γιώργου για ΔΝΤ και CDS



Τρόμο προκαλούν στον Γ. Παπανδρέου οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας». Εντός δύο εβδομάδων ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε και δεύτερη (παραληρηματική) ανακοίνωση, με την οποία απαντά εκ πρώτης όψεως για το θέμα των διακοπών του, αλλά επί της ουσίας υποδηλώνει την αγωνία του για τις εξηγήσεις που σύντομα θα κληθεί να δώσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για την προσφυγή στο ΔΝΤ και την υπόθεση των CDS!

Τo χθεσινό πρωτοσέλιδό μας για τη «χλιδή» του, με τη διαμονή σε πανάκριβο ξενοδοχείο στο Κολυμπάρι των Χανίων, λίγο προτού τον καλέσει ο εισαγγελέας, «χάλασε», όπως φαίνεται, το ευχάριστο κλίμα για τον πρώην πρωθυπουργό. Χωρίς επί της ουσίας να αντικρούει το δημοσίευμα, η
ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του προσπαθεί να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν και ταυτόχρονα να δώσει μια πρώτη αιτιολογία (αν όχι απολογία) για τις καταστροφικές επιλογές του, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Αρνούμενος ότι κάνει διακοπές μέσα στη «χλιδή», ο κ. Παπανδρέου δεν διαψεύδει όμως ότι «με τη σύζυγό του πράγματι διαμένουν» στο υπερπολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα που είναι χτισμένο μέσα σε τεράστιους κήπους, διαθέτει πισίνα μεγέθους 1.500 m², προσφέρει υπερσύγχρονα δωμάτια με ιδιωτική πισίνα, ευρύχωρες βεράντες με υδρομασάζ, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, χαμάμ κ.λπ. Κατά τον κ. Παπανδρέου «το τίμημα που καταβάλλουν είναι απείρως μικρότερο από το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα» και ο ίδιος «ζήτησε να καταβάλει το σχετικό τίμημα παρά την αρχική πρόταση εκ μέρους της διεύθυνσης του ξενοδοχείου για φιλοξενία του».

Προφανώς από την ταραχή τους, όμως, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δεν διάβασαν σωστά τη «δημοκρατία», αφού στο δημοσίευμα δεν αναφερόταν πουθενά το τίμημα που κατέβαλε. Εμείς γράψαμε ότι το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα «είναι απλησίαστο για τους απλούς πολίτες, αφού η σουίτα του, για δύο άτομα, στοιχίζει 1.020 ευρώ τη βραδιά και το απλό δωμάτιο έως και 350 ευρώ τη βραδιά». Αυτό δεν διαψεύδεται και σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε (αντί να μιλά για «λάσπη» και «κατάπτυστο δημοσίευμα») να ενημερώσει τους πολίτες (πολλοί εκ των οποίων δεν μπόρεσαν, εξαιτίας του, να πάνε ούτε μια ημέρα διακοπές) πόσο στοίχισαν οι δικές του διακοπές στα Χανιά αυτές τις ημέρες όπως και σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου τους προηγούμενους μήνες.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται και στις πληροφορίες περί επίσκεψής του στη Λευκάδα, την οποία διαψεύδει, όπως και τον φερόμενο διάλογό του με τοπικό παράγοντα σχετικά με τις «νεροτσουλήθρες». Και πάλι όμως ο πρώην πρωθυπουργός συλλαμβάνεται αδιάβαστος. Η «δημοκρατία» μετέφερε μεν τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί σε διαδικτυακά μέσα, αλλά -τηρώντας στο απόλυτο τη δεοντολογία- επικοινώνησε με τον δήμαρχο του νησιού Κώστα Αραβανή και κατέγραψε αυτολεξεί την «κατηγορηματική διάψευσή» του.

Ολα αυτά αποτελούν ωστόσο προφάσεις για τον πρώην πρωθυπουργό, αφού στην πραγματικότητα το μένος του πηγάζει από τις αποκαλύψεις και την κριτική που του έχει ασκήσει -από τις εποχές της παντοδυναμίας του- η «δημοκρατία». Γι’ αυτό και, μολονότι υποστηρίζει ότι «δεν έχει πλέον καμία σημασία το τι γράφει» η εφημερίδα μας, είναι η δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες που απαντά. Η προηγούμενη ήταν στις 5 Αυγούστου, όταν με αφορμή την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το «παζλ της προδοσίας» είχε εκδώσει έντρομος ανακοίνωση για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και συνεννόηση με τον πάλαι ποτέ φίλο του Παν. Ρουμελιώτη για το θέμα της προσφυγής στο ΔΝΤ.


Ασχετη σύνδεση των αποκαλύψεων για τις διακοπές με τις υποθέσεις που εκκρεμούν

Ο κ. Παπανδρέου και στη χθεσινή του ανακοίνωση επιχειρεί να βρει δικαιολογίες για τις πράξεις του από το 2009 και μετά, να επιρρίψει σε άλλους και ειδικά στη Ν.Δ. τις ευθύνες, να διατυπώσει αιχμές κατά της σημερινής κυβέρνησης και (με απίστευτο θράσος) να εμφανίσει εαυτόν δικαιωμένο. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να χτίσει γραμμές άμυνας εν όψει της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών του. Γι’ αυτό και σε μια προσπάθεια να κλονίσει τους αρμόδιους εισαγγελείς και απευθυνόμενος προς «κάθε ενδιαφερόμενο», κάνει μια αυθαίρετη σύνδεση των αποκαλύψεων για τις διακοπές του με τις υποθέσεις που εκκρεμούν, μιλώντας για «λάσπη» εις βάρος του.

Γράφει σχετικά: «Ο,τι και να λένε οι εκπρόσωποι της φαυλοκρατίας, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου οι Ελληνες καταφέραμε επί δύο χρόνια να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και μέσα στο ευρώ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε λιποτακτήσει, όταν όλοι στο εξωτερικό μάς είχαν τελειωμένους και όταν κανονικά η Ελλάδα, ο κάθε Ελληνας, θα είχε ζήσει την εθνική τραγωδία της βίαιης χρεοκοπίας από το Μάιο του 2010. Και μάλιστα τα καταφέραμε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Με το πρωτογενές έλλειμμα στα 25 και όχι στα 4-5 δισ. ευρώ, που καταφέραμε να είναι σήμερα, με πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα για τις μεγάλες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, την οποία πρωτίστως καλλιεργούσαν όσοι σήμερα παριστάνουν τους τιμητές, χωρίς κυβερνητική συνεργασία, χωρίς Ολάντ, χωρίς Μόντι στην Ε.Ε. Χωρίς μια επιθετικά δραστήρια ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, χωρίς την κατανόηση ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά η Ελλάδα αλλά οι αδυναμίες της ευρωζώνης. Είναι, λοιπόν, κατανοητοί οι φόβοι των εμπνευστών και των συγγραφέων αυτών των ρυπαρογραφημάτων, που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτούς της επιβεβαίωσης των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου, που κάθε μέρα βλέπουν ότι αναδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες του Ρουμελιώτη ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε από την αρχή ότι το οικονομικό πρόγραμμα δεν είχε κανένα περιθώριο επιτυχίας, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλογη έρευνα και για το θέμα των περίφημων CDS...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου