Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΠΡΩΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Γιαζιτζίδου και Τσιάβου

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Γιαζιτζίδου και Τσιάβου
Το χάλκινο μετάλλιο, πρώτο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και δεύτερο για την ελληνική αποστολή, κατέκτησαν οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, στο Λονδίνο.
Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 (Πόζναν) και το 2011 (Μπλεντ) στον τελικό πέρασαν τρίτες τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 7:12.09. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες Κάθριν Κόουπλαντ και Σόφι Χόσκινγκ με 7:09.30, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στην 5η στο Πεκίνο Κίνα των Ξου Ντονγκξιάνγκ και Γουενί Χουάνγκ με 7:11.93.
Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων για την Αλεξάνδρα Τσιάβου σε
ισάριθμες παρουσίες στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η αθλήτρια από την Ηγουμενίτσα, μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή είχαν τερματίσει 6ες στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος το 2008 στο Πεκίνο και έγραψαν το όνομά τους μαζί με αυτά των Ολυμπιονικών. Πρώτη συμμετοχή στον τελικό και χάλκινο μετάλλιο στην παρθενική εμφάνισή της σε Ολυμπιακούς για την αθλήτρια από την Καστοριά, Χριστίνα Γιαζιτζίδου.
Η κατάταξη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών της κωπηλασίας, μετά την ολοκλήρωση του τελικού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου:
ΧΩΡΑ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΗ
Μεγάλη Βρετανία (Χόσκινγκ, Κόουπλαντ) 7:09.30
Κίνα (Ξο, Χουάνγκ) 7:11.93
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαζιτζίδου, Τσιάβου) 7:12.09
Δανία (Τόμσεν, Ρασμούσεν) 7:15.53
Αυστραλία (Ουάτσον, Έβερι-Χολ) 7:20.68
Γερμανία (Μούλερ/Νόσκε) 7:22.18
Ο μεγάλος στόχος ήταν το χρυσό μετάλλιο για τις Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου, στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών, αλλά στο τέλος... συμβιβάστηκαν με το χάλκινο μετάλλιο. Στην πρώτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Χριστίνα Γιαζιτζίδου από την Καστοριά αναφέρθηκε στην απώλεια του αργυρού μεταλλίου για μία... κουπιά από την Κίνα. «Αγγίξαμε και το χρυσό μέχρι ένα σημείο της κούρσας. Δεν θέλω να μιλήσω ούτε για τον καιρό, ούτε για τίποτα. Έχουμε ένα μετάλλιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο κα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καστοριά. Ευχαριστούμε όσους Έλληνες μας ακολούθησαν. Η καρδιά του Έλληνα χτυπά παντού».
Η 6η στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου Αλεξάνδρα Τσιάβου (μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή) κατέθεσε μετά την καταληκτική κούρσα και το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική κωπηλασία γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες: «Δεν έχω λόγια. Δεν ξέρω αν πρέπει να στενοχωρηθώ ή να χαρώ. Χάσαμε για μία κουπιά, το αργυρό μετάλλιο. Σήμερα έχουμε πανηγύρια στα Γιάννενα, στην Καστοριά και στην Ηγουμενίτσα. Όλες οι πόλεις που αντιπροσωπεύει κάθε αθλητής της ελληνικής κωπηλασίας που βρίσκεται εδώ και αγωνίζεται γιορτάζει σήμερα γιατί ο αθλητισμός είναι μία μεγάλη γιορτή. Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε μας τις δύο πρώτα. Είναι πολλοί όμως που έχουν συμβάλλει σ' αυτό. Πολλοί μας έστελναν μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ευχές και μας έδειχναν τη συμπαράστασή τους. Τους ευχαριστούμε. Προσωπικά θέλω ν' αφιερώσω αυτό το μετάλλιο σε όποιον χαίρεται σήμερα».
Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου απάντησε όταν ρωτήθηκε που αφιερώνει αυτό το χάλκινο μετάλλιο: «Το αφιερώνω στις δύο μας και στους κόπους μας... γιατί μόνο οι δυο μας ξέρουμε πόση ώρα προπόνησης έχουμε «φάει» στο Σχοινιά και μέσα σ' αυτή τη βάρκα».
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου κατέληξε: «Η οικογένειά μου είναι εδώ. Στα τελευταία 200 μέτρα τους σκεφτόμουν να κάνουν αυτό το ταξίδι μέχρι το Λονδίνο με τα τόσο δύσκολα οικονομικά που έχει σήμερα κάθε ελληνική οικογένεια. Ηγουμενίτσα γεια σου»!
«Σας συγχαίρω θερμά για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, μία επιτυχία που έκανε όλους μας ιδιαίτερα χαρούμενους και περήφανους και αποτελεί επιστέγασμα των σκληρών σας προσπαθειών» αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην Χριστίνα Γιαζιτζίδου και την Αλεξάνδρα Τσιάβου για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις Ελληνίδες αθλήτριες Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου που κατέκτησαν το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας.
«Συγχαρητήρια, κάνατε όλους τους Έλληνες υπερήφανους», αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στις Ελληνίδες αθλήτριες Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου για την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας. Ο κ. Μεϊμαράκης, στο τηλεγράφημα του αναφέρει:
«Βάλατε πλώρη για μετάλλιο και το κατακτήσατε με απαράμιλλο σθένος και πείσμα.
Η προσήλωση στο στόχο σας και η μοναδική δυναμική που επιδείξατε μέχρι την τελευταία στιγμή του αγώνα, αποτελούν για όλους τους Έλληνες έμπνευση.
Το ολυμπιακό μετάλλιο σας, ανεβάζει όλη την Ελλάδα στο βάθρο των νικητών και γεμίζει όλους μας, αυτές τις δύσκολες ώρες, εθνική υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου και στους Έλληνες αθλητές μας.
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, θερμά συγχαρητήρια!»
«Ένα ακόμη μετάλλιο για την Ελλάδα, σε μία στιγμή που όλοι μας χρειαζόμαστε ένα χαμόγελο. Ευχαριστούμε τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου για την υπερπροσπάθεια τους που φέρνει τη χώρα μας και πάλι στο βάθρο των νικητών».
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την Αλεξάνδρα Τσιάβου και τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου στην κωπηλασία και πιο συγκεκριμένα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη αυτή επιτυχία στις δύο αθλήτριες που μας έφεραν το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της γυναικείας ελληνικής κωπηλασίας. Μας έκαναν όλους υπερήφανους».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Κωπηλατική Ομοσπονδία για το χάλκινο μετάλλιο των Τσιάβου-Γιαζιτζίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και την επιτυχημένη, γενικότερα, παρουσία των ελλήνων κωπηλατών στη διοργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου