Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Νεκρός Τσετσένος πολέμαρχος Θρυαλλίδα σε μια ευαίσθητη περιοχή οι «εισαγωγές» μαχητών στη Συρία

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2012/08/Rustam_Gelayev_Chechen_Syria.jpg
Δαμασκός: Ο θάνατος ενός Τσετσένου πολέμαρχου στη Συρία, στο πλευρό των ανταρτών, η επικίνδυνη διάχυση της κρίσης στο Λίβανο, οι συνεχιζόμενες μάχες στη Δαμασκό και το Χαλέπι, αλλά φυσικά και η παρατεταμένη αδυναμία της Δύσης να καταλήξει σε κάποια λύση την ώρα που η εμφύλια σφαγή παραμένει ανεξέλεγκτη συνθέτουν ένα σκηνικό αδιεξόδου και επικίνδυνης όξυνσης στη χώρα.Η κρίση στην Συρία έχει εδώ και μήνες εξαπλωθεί –έμμεσα τουλάχιστον– πέρα από τα σύνορα της χώρας. Πάνω από 150.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και ζουν σε καταυλισμούς και άλλα 2,5 εκατομμύρια στο εσωτερικό χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Η εξαγωγή όμως και της βίας στο Λίβανο εδώ και κάποιες ημέρες και ενδεχομένως και στη νοτιοανατολική Τουρκία –σύμφωνα με τις καταγγελίες της Άγκυρας οι Κούρδοι στο έδαφος της ενισχύονται από τη Συρία– όπως και η ‘εισαγωγή’ μαχητών, του Τσετσένου και Ιρανών στο πλευρό του Άσαντ τείνουν να διεθνοποιήσουν ένα ήδη εκρηκτικό μείγμα.

Ο 24χρονος Ρουστάμ Γκελάγεφ, γιος του Τσετσένου πολεμάρχου Ρουσλάν Γκελάγεφ, σκοτώθηκε μαχόμενος στο πλευρό των ανταρτών, ανέφερε τσετσενικός ιστότοπος.

Είχε μετέβη στη Συρία το καλοκαίρι «μαζί με ομάδα εθελοντών» προκειμένου να πολεμήσει εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, αναφέρεται στον ιστότοπο που επικαλείται πηγές της τσετσενικής διασποράς στην Ευρώπη.

Ο Γκελάγεφ φέρεται να σκοτώθηκε στο διάστημα 11-13 Αυγούστου, στην διάρκεια μάχης με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Τσετσενία, όπου τάφηκε την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως, αξιωματούχος στην Τσετσενία διέψευσε πως υπάρχουν Τσετσένοι υπήκοοι που να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών στη Συρία.

Θάνατος δημοσιογράφου στη Δαμασκό
Επί του εδάφους, οι μάχες επικεντρώνονται στη Δαμασκό και το Χαλέπι, το οποίο ελέγχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του οι αντάρτες.

Ωστόσο, στη Δαμασκό, ο στρατός βομβάρδισε από αέρος συνοικίες στα περίχωρα ενώ μαρτυρίες μιλούν και για κατ’οίκον έρευνες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, Σύροι στρατιώτες σκότωσαν δημοσιογράφο που φέρεται ότι τασσόταν υπέρ της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Μοσάμπ αλ Ονταάλα, ο οποίος εργαζόταν για την κρατική εφημερίδα Τισρίν, πυροβολήθηκε εξ επαφής στο σπίτι του. Ο δημοσιογράφος καταγόταν από την πόλη Ντεράα, ένα από τα κέντρα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ, και έγραφε με ψευδώνυμο στο Διαδίκτυο για την καταστολή στην γενέτειρα πόλη του.

Ο θάνατος του Ονταάλα αυξάνει σε 54 τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην διάρκεια της εξέγερσης.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2011 όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του Άσαντ που αργότερα μετεξελίχτηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Από τον περασμένο Μάιο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά και κάθε ημέρα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους 100-200 άτομα.

Αντιδράσεις από την Κίνα
Εν τω μεταξύ, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την (πιθανή) χρήση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σαν τη δικαιολογία για να εισβάλλει στρατιωτικά στη χώρα.

Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ είναι «επικίνδυνα ανεύθυνα» και θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την επίλυση της κρίσης.

Αν και το σχόλιο δεν είναι επίσημο, θεωρείται ότι αντανακλά την ανησυχία της ηγεσίας της χώρας ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν καθεστωτική αλλαγή.

Η Κίνα και η Ρωσία, αξιοποιώντας το δικαίωμα βέτο που έχουν στο όργανο, έχουν μπλοκάρει διαδικασίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου