Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Προς δίκες-εξπρές για επίορκους του Δημοσίου

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις που αφορούν επίορκους υπαλλήλους, αν και η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει στις εισαγγελικές αρχές τη δυνατότητα να «τρέξουν» τις δίκες που σχετίζονται με διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης ανέλυσε χθες τους νομικούς προβληματισμούς του γύρω από τις λεγόμενες «δίκες- εξπρές». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για όσους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους αποδειχθεί ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και το ιδιοποιήθηκαν ή εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν, η Δικαιοσύνη πρέπει αναμφισβήτητα να έχει σαφή, υπεύθυνο αλλά και γρήγορο λόγο, προσθέτοντας όμως ότι ταυτόχρονα
πρέπει να λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες γρήγορα και αξιόπιστα. Ο Αντ. Ρουπακιώτης μιλώντας στο Βήμα FM σημείωσε, πάντως, ότι δεν ταιριάζουν στις δικαιοπολιτικές αντιλήψεις του οι δίκες-εξπρές ούτε οι παραδειγματικές δίκες, αλλά οι δίκες που παράγουν αξιοπιστία. Συμπλήρωσε ότι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι στοιχείο της αξιοπιστίας και ότι θα πρέπει να πάμε σε δίκες που θα γίνονται με την απαιτούμενη από τη δικονομία ταχύτητα και θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που θα κρίνονται σε γρήγορους ρυθμούς με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων κατηγορούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να τίθεται με διαδικασίες εξπρές εκτός Δημοσίου οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ζήτησε επίσης να υπάρξει άμεσα και παραδειγματική τιμωρία, όλων εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούν.
Επίσης έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ζητήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε η τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου να γίνεται άμεσα και να καταργηθούν οι σημερινές διαδικασίες που ουσιαστικά παραπέμπουν στις καλένδες τέτοιες περιπτώσεις.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί και στις συντάξεις «μαϊμού» και επισήμανε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια οικονομική «αιμορραγία» για τα Ταμεία αλλά για ένα θέμα που πλήττει την αξιοπιστία της χώρας. Είπε μάλιστα ότι τον ρωτούν ξένοι συνομιλητές του πως είναι δυνατόν η Γερμανία να έχει 8% αναπηρικές συντάξεις και η Ελλάδα 13% και ζήτησε να μάθει σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες τιμωρίας των εμπλεκόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου