Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μίνι κρίση... χαμένη στη μετάφραση!



Σε καιρούς -οικονομικά- χαλεπούς αλλά και πολιτικά... πονηρούς, σαν κι αυτούς δηλαδή που διανύουμε, ακόμη και τα λάθη φαίνεται να έχουν το νόημά τους. Χθες λοιπόν, ένα λάθος σε τηλεγράφημα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ήταν αρκετό για να προκληθεί μία διπλή «μίνι κρίση» τόσο στις τάξεις της κυβέρνησης της Φινλανδίας όσο βέβαια και στην ευρωζώνη.

Ολα ξεκίνησαν με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια σχετικά με τις προετοιμασίες που κάνει το Ελσίνκι για τη διάλυση της ευρωζώνης. Δηλώσεις οι οποίες όμως έγιναν ακόμη πιο αιχμηρές, εξαιτίας κι ενός λάθους που έγινε αργότερα σε τηλεγράφημα του Reuters. Τελικά ο υπουργός επανήλθε, λέγοντας ότι κανείς δεν εύχεται τη διάλυση της ευρωζώνης, ενώ ο
Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η χώρα του παραμένει 100% προσηλωμένη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε ο Τουομιόγια στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» και στην οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το Ελσίνκι έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια πιθανότητα «καταρτίζοντας σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο». Από τη συνέντευξη βέβαια δεν έλειψε και η Ελλάδα, η οποία τουλάχιστον όμως δεν έπεσε θύμα... λάθους. Εγινε αντικείμενο όμως σκληρής κριτικής, καθώς, σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Είναι στο χέρι των Ελλήνων το αν επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ. Δεν μπορούμε να διώξουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Αναφορικά με το υπόλοιπο κομμάτι των δηλώσεών του όμως, και στο αρχικό τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters απέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και την εξής δήλωση: «Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος είτε ο Βορράς θα αποχωρίσουν, γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης. (...) Είναι η απόλυτη καταστροφή. Ετσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Ομως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη». Σε νεότερο τηλεγράφημά του πάντως, το Reuters διόρθωσε την είδηση, αναφέροντας ότι το παραπάνω απόσπασμα αφορούσε δήλωση του επικεφαλής του φινλανδικού ακροδεξιού κόμματος Finns Party Τίμο Σόινι. Ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο έσπευσε να συνεχίσει με τις δηλώσεις του Τουομιόγια που είπε ότι το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης «δεν είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε -ούτε οι ευρωσκεπτικιστές- εύχονται στη Φινλανδία, πόσο μάλλον η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι». Στο θέμα παρενέβη άμεσα και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, τονίζοντας ότι η χώρα του παραμένει 100% προσηλωμένη στο ευρώ και ότι «οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι εικασίες που δεν αντανακλούν τις θέσεις της κυβέρνησης».

Χθες πάντως τις απόψεις του για την ευρωζώνη εξέφρασε και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Kurier». Δηλώσεις του που προκάλεσαν αίσθηση, καθώς απερίφραστα πρότεινε την αναζήτηση δυνατοτήτων αποπομπής από τη νομισματική ένωση χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους - ιδέα την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα στήριζαν τόσο η Γερμανία όσο και χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Για τον Σπίντελεγκερ μάλιστα, ο οποίος απέφυγε να κατονομάσει την Ελλάδα, αν υπήρχε ήδη ρύθμιση για την αποπομπή από την ευρωζώνη, τότε θα έπρεπε να προκύψουν ήδη συνέπειες για τις χώρες που αθετούν τις δεσμεύσεις τους. «Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πετάξουμε κάποιον από τη Νομισματική Ενωση (...) χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Σπίντελεγκερ.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί πια τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν είχε προειδοποιήσει για το κόστος εξόδου της Αθήνας, ενώ και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ με δηλώσεις της είχε προτείνει την αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Για πολλά γέλια ... στον πρωινό καφέ :
    ........................


    ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η Μπούρκα T.V. γιορτάζει το τέλος της ελευθερίας ....

    From HEIL GAP (or mind the GAP)

    http://heilgapormindthegap.blogspot.com/2012/08/tv.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή