Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΕΜΙΛ ΡΟΥΜΕΡ Αμφιβολίες για τη διατήρηση του ευρώ εξέφρασε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας

Αμφιβολίες για τη διατήρηση του ευρώ εξέφρασε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας
Την αμφιβολία του για το εάν το ευρώ θα επιβιώσει εξέφρασε ο Εμίλ Ρούμερ, ηγέτης του ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου στη χώρα.
«Δεν είμαι βέβαιος αν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν μπορώ να πω εάν θα είναι δυνατό να διατηρήσουμε το ευρώ, αλλά το ελπίζω, επειδή η δυστυχία θα είναι μεγαλύτερη, αν αποτύχουμε σε αυτό», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Άρνεμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να εκπληρώσει η Ολλανδία το όριο για το έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) που
έχει θεσπίσει η ΕΕ το 2015 και όχι το 2013, όπως είναι ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης, ενώ προτιμά μία ευρύτερη εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος, χρειάζονται περισσότερες κρατικές δαπάνες για να βοηθηθεί η οικονομία της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό θα βλάψουν την ανάπτυξη.
«Ο ρυθμός με τον οποίο εφαρμόζονται τα μέτρα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματικός, είναι ο λάθος τρόπος», δήλωσε ο κ. Ρούμερ, προσθέτοντας: «Θέλουμε να θέσουμε σε τάξη τον προϋπολογισμό μακροπρόθεσμα, αλλά αν κάνεις μεγάλες περικοπές, εξασθενεί η κοινωνία».
Οι εκλογές στην Ολλανδία κηρύχθηκαν μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ρούτε στις 23 Απριλίου, όταν ο ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας Χέερτ Βίλντερς ήρε τη στήριξη του σε ένα πρόγραμμα μείωσης δαπανών και αύξησης των φόρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου