Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ποιες σχολές ανεβαίνουν και ποιες πέφτουν λόγω Μαθηματικών, Φυσικής και Μνημονίου



Λίγες ώρες απομένουν πριν από την πιο μεγάλη στιγμή για τους χιλιάδες υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και η αγωνία σε κάθε ελληνικό σπίτι που έχει διαγωνιζόμενο χτυπάει... κόκκινο. Το πρωί της Δευτέρας μπαίνει τέλος στο καρδιοχτύπι με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα και στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να βλέπουν σε ποια σχολή εισήχθησαν πληκτρολογώντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το ονοματεπώνυμό τους. Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα γνωστοποιηθεί και η προθεσμία εγγραφής τους στα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

«Μένουμε Αθήνα» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς προκύπτει ότι από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία η συντριπτική πλειονότητά τους συμπλήρωσε τμήματα και σχολές με μοναδικό κριτήριο να παραμείνει στην οικογενειακή εστία. Οπως επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, γενικός γραμματέας της
Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), «το 80% των μαθητών δήλωσαν σχολές που βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη χρειαστεί να φύγουν από τον τόπο κατοικίας τους· πρόκειται για ένα απίθανο ποσοστό που δεν το έχουμε ξαναδεί». Και εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η εικόνα και η τάση των βάσεων στις σχολές της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις».

Ετσι, η απόκλιση ανάμεσα στις ίδιες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε αυτές τις περιφέρειας δεν αποκλείεται να φτάσει τα 5.000 μόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μαθηματικό της Αθήνας και το Μαθηματικό της Σάμου, στα οποία οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών δίνουν μια διαφορά της τάξης των 4.000 μορίων, παρότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς τμήμα. Αποκλίσεις όμως θα σημειωθούν, και ανάμεσα στη βαθμολογία του πρώτου που θα εισαχθεί και σε αυτήν του τελευταίου, κατά κύριο λόγο στις αποκαλούμενες μεσαίες σχολές. Η βαθμολογική απόσταση μεταξύ πρώτου και τελευταίου σε δεκάδες τμήματα θα κυμανθεί στα 4.000 έως 5.000 μόρια.

Οσον αφορά την εικόνα των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό οι αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται σημαντική πτώση στο δεύτερο και το τέταρτο επιστημονικά πεδία λόγω των κακών επιδόσεων που σημείωσαν οι υποψήφιοι σε Φυσική και Μαθηματικά. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, οι εκπαιδευτικοί περιμένουν μια ελαφρά άνοδο, ειδικά στις υψηλόβαθμες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας, γεγονός που αποδίδεται στα εύκολα θέματα και τους καλούς βαθμούς που συγκέντρωσαν οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Ανοδικές τάσεις διαφαίνονται και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο. Τόσο οι ιατρικές σχολές όσο και τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ που σχετίζονται με τα παραϊατρικά επαγγέλματα προβλέπεται να αυξήσουν ελαφρώς τις βάσεις τους. Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο τα πράγματα είναι μοιρασμένα, αφού οι παραδοσιακές υψηλόβαθμες οικονομικές σχολές θα αυξήσουν τα μόριά τους. Τα μεσαία τμήματα θα διατηρήσουν τις βάσεις τους, σε αντίθεση με τα χαμηλόβαθμα που θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία.


Θραύση για στρατιωτικές-αστυνομικές

Θραύση κάνουν φέτος οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, τις οποίες φαίνεται να έχουν συμπληρώσει ως πρώτη επιλογή ακόμα και υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογίες μεγαλύτερες των 19.000 μορίων. Η πρωτοφανής ζήτηση που γνωρίζουν σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις τους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να παρατηρείται την τελευταία διετία και αποδίδεται στην οικονομική κρίση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις ελάχιστες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Κόντρα σε όλα αυτά, οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές εξακολουθούν να προσφέρουν άμεσα δουλειά στους αποφοίτους τους και αυτός είναι ο βασικός λόγος που προσελκύουν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων υποψηφίων. Φέτος ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που υποψήφιοι με άριστες βαθμολογίες γύρισαν την πλάτη στις παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές και προτίμησαν να βάλουν στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τους αυτά τα τμήματα, που τους εξασφαλίζουν ότι, αμέσως μόλις αποφοιτήσουν, θα υπάρχει μια θέση εργασίας να τους περιμένει.


Πρωτοφανής ζήτηση στις Γεωπονικές

Την έκπληξη στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κάνουν αναμφισβήτητα οι γεωπονικές σχολές και όσες αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Τα τμήματα αυτά έρχονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά δελτία. Φαίνεται μάλιστα ότι εκτοπίζουν σχολές όπως το Βιολογικό και το Χημικό, που μέχρι προσφάτως είχαν απήχηση, αλλά πλέον θεωρούνται ότι οδηγούν στην ανεργία. Η στροφή αυτή στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς διαπιστώνεται τα τελευταία δυο χρόνια, όμως φέτος γίνεται πάρα πολύ έντονο.

«Ο λόγος που ανθεί αυτή η τάση είναι ότι τα παιδιά πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και άρα θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα καταφέρουν να βρούνε δουλειά» επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης ερμηνεύοντας τη νέα «μόδα». Από αυτή φαίνεται να επωφελούνται όχι μόνο οι πανεπιστημιακές σχολές αλλά και τα τεχνολογικά τμήματα, που το γνωστικό τους αντικείμενο έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα.


Αρκετές κενές θέσεις στα ΤΕΙ της περιφέρειας!

«Φέτος θα δούμε πολλά περιφερειακά ΤΕΙ χωρίς βάση και πολλές κενές θέσεις ακόμα και σε καλά τμήματα ΤΕΙ, όπως αυτά των Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Μηχανολογίας, γιατί ελάχιστοι υποψήφιοι θα τολμήσουν να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι για να σπουδάσουν» υπογραμμίζει ο κ. Βαφειαδάκης. Ειδικά τα τεχνολογικά τμήματα του τέταρτου επιστημονικού πεδίου (Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκαλλιέργειας) αναμένεται να υποστούν πανωλεθρία, καθώς δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες οι κενές θέσεις από αυτές που θα γεμίσουν. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, από τη μια, στο ασαφές γνωστικό αντικείμενο των τμημάτων αυτών και, από την άλλη, σε μεγαλύτερο βαθμό, στην αδυναμία των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Στον αντίποδα, ωφελημένα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση βγαίνουν τα κεντρικά ΤΕΙ, κυρίως αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Η νοοτροπία που επικρατεί πλέον είναι τα παιδιά να προτιμούν ένα τεχνολογικό ίδρυμα στην πρωτεύουσα ή κάπου κοντά στο σπίτι τους, από ένα πανεπιστήμιο στην επαρχία, ακριβώς για να μην αναγκαστούν να μετακινηθούν επιβαρύνοντας με σημαντικά έξοδα το οικογενειακό εισόδημα» σχολιάζει ο κ. Βαφειαδάκης. Για τον λόγο αυτόν, τα περισσότερα κεντρικά ΤΕΙ θα αυξήσουν τις βάσεις τους και τα ούτως ή άλλως υψηλόβαθμα τμήματα, όπως αυτό της Πληροφορικής, θα καταγράψουν εντυπωσιακά ανοδική πορεία.


Ευη Πανταζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου