Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ροδέλαιο από "χρυσάφι" στην Κοζάνη

Ατμομηχανή για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να αποδειχθούν οι τριανταφυλλιές. Γιατί το ροδέλαιο που παράγεται ξεχωρίζει παγκοσμίως.

Μπορεί τα τριαντάφυλλα να μας φέρνουν στο μυαλό ιστορίες αγάπης και εικόνες ομορφιάς, ωστόσο η επεξεργασία τους μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ επικερδής ασχολία.

Τρανό παράδειγμα η καλλιέργεια των βιομηχανικών τριαντάφυλλων στην Κοζάνη και το ροδέλαιο που παράγεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", το ροδέλαιο Κοζάνης κερδίζει συνεχώς έδαφος στον διεθνή
ανταγωνισμό.

Πρόσφατη έρευνα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το ροδέλαιο Κοζάνης υπερέχει ποιοτικά άλλων ροδέλαιων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Συγκεκριμένα, στο ροδέλαιο Κοζάνης εντοπίστηκαν 59 οργανικές αρωματικές ενώσεις από τις οποίες οι 12 είναι γνωστές ότι περιέχονται σε άλλα ομοειδή αιθέρια έλαια, ενώ οι 47 καταγράφονται για πρώτη φορά.

Το ροδέλαιο είναι ένα από τα ακριβότερα αιθέρια έλαια (5.000$ το λίτρο) και είναι το πιο χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία. Απαιτούνται τέσσερις τόνοι πετάλων για την παραγωγή ενός λίτρου αιθέριου ελαίου.

Ανά στρέμμα φυτεύονται 400 έως 500 τριανταφυλλιές και η καλλιέργεια τους είναι σχετικά εύκολη καθώς το φυτό είναι ανθεκτικό. Η συλλογή γίνεται υποχρεωτικά με το χέρι.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου