Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ιράκ: Επιχειρεί να ανακόψει την ντε φάκτο, ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν


Ο μεγάλος γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total θα πρέπει να διακόψει τις σχέσεις του με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) διαφορετικά θα πρέπει να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει σε ένα μεγάλο πετρελαϊκό πεδίο στο νότιο Ιράκ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός.

"Για να κλείσει η υπόθεση αυτή, ζητήθηκε (από την Total) να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πεδίο της Χελφάγια (νότιο Ιράκ), δίνοντάς της τη δυνατότητα να πουλήσει το μερίδιό της σε άλλες εταιρίες ή να διακόψει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν", εξήγησε ο Χουσέιν αλ-Χαριστάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός υπεύθυνος για την Ενέργεια.

Δεν διευκρίνισε ποια είναι η προθεσμία που δόθηκε στην Total προκειμένου να λάβει μια απόφαση.

Το Κουρδιστάν υπέγραψε δεκάδες πετρελαϊκά συμβόλαια με ξένες εταιρίες χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης. η οποία απαιτεί αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις να γίνονται μέσω του υπουργείου Πετρελαίου και θεωρεί παράνομο κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται έξω από αυτό το κύκλωμα.

Η Total ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου πως υπέγραψε μια συμφωνία που της επιτρέπει να πάρει μέρος στην πετρελαϊκή εξερεύνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.
"Η Total ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμβόλαια στο Κουρδιστάν και εξαιτίας αυτού ο υπουργός Πετρελαίου τής είπε πως παραβιάζει την ιρακινή νομοθεσία", υπογράμμισε ο Χαριστάνι.

"Αν τερματίσει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν, μπορεί να εξερευνήσει το πεδίο της Χαλφάγια", πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, η ιρακινή κυβέρνηση προειδοποίησε τις γαλλικές εταιρίες πως τα συμβόλαιά τους με τη Βαγδάτη θα ακυρωθούν αν υπογράψουν άλλα συμβόλαια με τοπικές ή περιφερειακές αρχές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και τις αρχές του Κουρδιστάν, μια αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πολλούς μήνες κυρίως λόγω των βαθιών διαφορών στην υπόθεση των υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου