Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ανεξέλεγκτο το κουρδικό;

Ανεξέλεγκτο το κουρδικό;
Πεδίο μάχης θύμιζε κεντρική πλατεία της περιοχής Γκαζίαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία λίγο μετά την πυροδότηση με τηλεχειρισμό εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 9 και των τραυματιών στους 69 εκ των οποίων οι 4 σοβαρά.
Οι Αρχές αναζητούν τον δράστη, του οποίου το πρόσωπο κατέγραψε κάμερα ασφαλείας την ώρα που διέφευγε. Πληροφορίες αναφέρουν το όχημα μεταφέρθηκε στο σημείο κοντά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με γερανό ελάχιστα λεπτά πριν την έκρηξη.
Η τουρκική αστυνομία "φωτογραφίζει" τους Κούρδους ως υπεύθυνους για την αιματηρή επίθεση καθώς το κουρδικό δείχνει τον τελευταίο μήνα να είναι εκτός ελέγχου. Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την οικειότητα που επέδειξαν Κούρδοι βουλευτές προς τα
μέλη του PKK, όταν συναντήθηκαν μαζί τους σε μπλόκο στην κεντρική οδική αρτηρία προς τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε σε ομιλία του: "Δήθεν τους σταμάτησαν και τους έκοψαν τον δρόμο. Δεν πρόκειται για μπλόκο, αλλά για συνάντηση. Όλοι ήταν χαμογελαστοί, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Λες και επρόκειτο για ανταλλαγή ευχών ενόψει της γιορτής. Τι αίμα ρέει στις φλέβες σας; Πώς μπορείτε και το κάνετε αυτό; Είστε εξωγήινοι; Δεν αξίζει σε εμάς ως λαό να βλέπουμε βουλευτίνες να αγκαλιάζονται με άνδρες του PKK. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό! "
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν με αφορμή το θέμα με τους Κούρδους βουλευτές εξαπέλυσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε: "Η οικειότητα του φιλοκουρδικού κόμματος με το PKK όπως είπε κι ο πρωθυπουργός είναι στο προσκήνιο εδώ και πέντε μέρες. Ας μας πει λοιπόν εκείνος (ο Ερντογάν) τι είναι αυτή η οικειότητα."
Ωστόσο το PKK με ανακοίνωσή του σε ιστοσελίδα αρνείται την ανάμιξη του στην επίθεση και τονίζει πως οι μοναδικοί στόχοι που έχουν επιλεγεί εντός της εορτής του Ραμαζανιού, είναι στρατιωτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου