Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Κατά του αντιπολιτευόμενου Τύπου βάλλει ο Ερντογάν Στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης τα τελευταία προπύργια της ελευθεροτυπίας.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τουρκική κυβέρνηση βάλλει κατά των τελευταίων προπυργίων της ελευθεροτυπίας στην γειτονική Τουρκία.Η κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατηγορεί τον αντιπολιτευόμενο τύπο με το πρόσχημα της παροχής υποστήριξης στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.Την Κυριακή, στα πλαίσια μιας συνέντευξης του στο τουρκικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι «Haber A», ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έβαλλε κατά του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Σύμφωνα με την άποψη του, κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν κάλυψη και υποστήριξη στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Ακόμη, προπαγανδίζουν τις θέσεις του αυτονομιστικού κινήματος.

Λίγες ώρες μετά την παραπάνω δήλωση του Πρωθυπουργού Ερντογάν την σκυτάλη την ανέλαβε ο
Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ιντρίς Ναίμ Σαχίν. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Τούρκου Πρωθυπουργού, την στιγμή που στην ανατολική Τουρκία οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τα «τρομοκρατικά στοιχεία», στην δυτική Τουρκία, κάποιοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς υποστηρίζουν το έργο των «τρομοκρατών» με τα κείμενα και τα άρθρα γνώμης τους.

Ο κ. Σαχίν απέφυγε να κατονομάσει τους αρθρογράφους και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι, σύμφωνα με την δική του άποψη, υποστηρίζουν το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Οι νέες αυστηρές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας στέλνουν σήμα κινδύνου για το μέλλον της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Την τελευταία περίοδο, η φιλελεύθερη διανόηση της Τουρκίας κατακρίνει την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με το πρόσχημα της επιβολής συσκότισης και αποσιώπησης στον τουρκικό τύπο.

Κρίσιμες ώρες και εξελίξεις για το Κουρδικό ΖήτημαΤην στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση βάλλει κατά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, οι αντάρτες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας. Χθες, συνεχίστηκαν με όλη τους την ένταση οι συγκρούσεις των ανταρτών με τον τουρκικό στρατό στην επαρχία Χακκάρι (Τσολέμεργκ).

Το βράδυ της Δευτέρας, οι αντάρτες κατέβηκαν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και διέκοψαν την κυκλοφορία. Οι αντάρτες πραγματοποίησαν ελέγχους ταυτοτήτων και οχημάτων και στα πλαίσια αυτών των ελέγχων έθεσαν υπό κράτηση τρεις Τούρκους στρατιώτες.
Σήμερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Δαρδανελίων, Σεντάτ Λατσίνερ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, στην στήλη του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Star» γράφει ότι ο απώτερος στόχος του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα εδάφη της Τουρκίας υπό την απειλή και την σκιά των όπλων. Σύμφωνα με τον κ. Λατσίνερ δυο ξένες δυνάμεις υποστηρίζουν το «μυστικό σχέδιο» των Κούρδων ανταρτών: Η Συρία και το Ιράν.

Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ξένη, «εχθρική» δύναμη, η οποία υποστηρίζει τους Κούρδους αντάρτες.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου