Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ Ευθεία σύγκρουση με τους φαρμακοποιούς

Ευθεία σύγκρουση με τους φαρμακοποιούς
Σε σύγκρουση οδηγείται το υπουργείο Υγείας με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν, ο ένας μετά τον άλλο οι τοπικοί σύλλογοι, σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους φαρμακοποιούς ότι «δεν εκβιάζεται», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τον νόμο.
«Ως πολιτικός, ως άνθρωπος, δεν έχω εκβιάσει ποτέ και γι' αυτό τον λόγο δεν εκβιάζομαι. Έχω στη διάθεσή μου όλα τα εργαλεία πολιτικής, τα οποία έχουν ψηφιστεί και αποτελούν νόμους του κράτους και σας βεβαιώνω ότι θα τα εφαρμόσω εφεξής με αυστηρότητα και επιμέλεια. Η πολιτεία δεν είναι
ανοχύρωτη και δεν μπορεί κανείς, επειδή πράγματι θίγονται τα όποια συμφέροντά του, να επιχειρεί τέτοιου είδους εκβιασμούς στην πολιτεία μέσω των ασθενών» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Λυκουρέντζος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ANT1.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε τις επόμενες ημέρες να εξοφληθούν προοδευτικά οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει ο ΕΟΠΥΥ βάσει των εισροών πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 117 εκατ. ευρώ από συνταγές που εκτελέσθηκαν τον Μάιο και 145 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο.
Αναστολή
Για τον λόγο αυτό, σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ήδη οι φαρμακοποιοί-μέλη όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης, καθώς και εκείνοι των συλλόγων Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Γρεβενών, Φλώρινας, Ευβοίας και Κυκλάδων. Από την ερχόμενη Δευτέρα, μόνο τοις μετρητοίς αναμένεται να δέχονται και τα φαρμακεία σε Κέρκυρα και Κοζάνη, ενώ δυο μέρες μετά, στις 22/8 τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης.
Εν τω μεταξύ, μετά την αποπληρωμή τμήματος των οφειλομένων τους, οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να αναβάλουν για δυο εβδομάδες τις κινητοποιήσεις τους μεταθέτοντας την έναρξή τους για τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη.
Γιατροί
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απειλεί πως θα αναστείλει από αυτή την ημερομηνία τη συνεργασία της με τον Οργανισμό (οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις) αν μέχρι τότε δεν έχουν αποπληρωθεί όλες οι οφειλές από επισκέψεις και πράξεις σε κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς μέχρι και τον Ιούνιο 2012. Την ίδια στιγμή ζητά από το υπουργείο Υγείας σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών, των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων, για τα έτη 2010 και 2011.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μπουν «λουκέτα» σε νοσοκομεία, ο κ. Λυκουρέντζος είπε: «Νοσοκομεία ως εγκαταστάσεις δεν θα κλείσουν. Κλινικές θα ενοποιηθούν, τμήματα θα ενοποιηθούν και επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο της οποίας οι συνέπειες μάς αφορούν όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου