Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Νέο ναρκωτικό-τρόμος κυκλοφορεί στους “Άθλιους” των Αθηνών


Η κρίση οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η ιστοσελίδα του περιοδικού Focus με τον τίτλο «Η Ελλάδα καταρρέει: Νέο ναρκωτικό-τρόμος από τις τρώγλες της Αθήνας». Στην απελπισία τους οι ναρκομανείς χρησιμοποιούν  πολύ φθηνές και πολύ επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες, αναφέρει η ανταπόκριση. Προσφάτως μάλιστα κυκλοφόρησε και μία ναρκωτική ουσία, η οποία βασίζεται σε υγρά μπαταρίας. Ένας ναρκομανής λέει ότι οι ομοιοπαθείς του δεν ενδιαφέρονται, εάν κολλήσουν AIDS ή εάν θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία ή την υγεία τρίτων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν την επόμενη δόση τους.
Οι θάνατοι από ναρκωτικά είναι επισήμως 7.668 τα τελευταία 10 χρόνια. Το ΚΗΘΕΑ κάνει λόγο για
πολύ μεγαλύτερο αριθμό τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ασθένειες που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, όπως είναι η μόλυνση με τον ιό HIV, η φυματίωση και η ηπατίτιδα C.
Το 67,7% των πρώην ασθενών του ΚΗΘΕΑ έχουν απεξαρτηθεί, σύμφωνα με έρευνα. Το 72,7% δεν είχαν προβλήματα με το νόμο, ενώ το 83,7% βρήκαν θέση εργασίας.
Ένας 35χρονος ναρκωμανής λέει ότι εξαιτίας της κρίσης κυκλοφορούν στην αγορά πολύ νοθευμένες ουσίες, αλλά και πολύ επικίνδυνα ναρκωτικά. Στην αγορά ναρκωτικών της ελληνικής πρωτεύουσας μπορεί κανείς να βρει όλα τα είδη εξαρτησιογόνων ουσιών. Χασίς μπορεί να προμηθευτεί κανείς σχεδόν σε κάθε δρόμο του κέντρου. Υπάρχουν και στέκια ναρκωμανών, τα οποία μετακινούνται από την Ομόνοια, στην οδό Τοσίτσα, στα πέριξ της Νομικής και στην οδό Μάρνη – και αυτό ανάλογα με τις εφόδους της Αστυνομίας.
Ένα νέο είδος ναρκωτικού που βασίζεται σε υγρά μπαταρίας φτιάχνεται σε τρώγλες στο Λόφο Στρέφη κοντά στην οδό Μπενάκη. Οι τρώγλες αυτές υπάρχουν από το 2010, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε ο έλεγχος της Τρόικας. Οι μολύνσεις με τον ιό HIV πιστεύεται ότι έχουν αυξηθεί εξαιτίας αυτού του ναρκωτικού. Αλλά και η ηπατίτιδα C θερίζει. Προβληματικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι τα νέα φάρμακα κατά της ηπατίτιδας αυτής δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. ΜΜΕ και οργανώσεις κάνουν λόγο για δραστική αύξηση του αριθμού των ναρκωμανών στη χώρα.  Ολοένα και περισσότεροι παράνομοι και νόμιμοι μετανάστες στρέφονται στα ναρκωτικά.
Το ΚΗΘΕΑ εκτιμά ότι κάθε ναρκωμανής στοιχίζει περίπου 50.000 ευρώ κατ’ έτος στο ελληνικό κράτος. Η θεραπεία κοστίζει, την ίδια στιγμή, μεταξύ 21 και 29 ευρώ την ημέρα. Εξαιτίας της κρίσης μειώνεται και η επιχορήγηση των θεραπευτικών κοινοτήτων και θεσμών. Η κατάσταση θα ήταν τραγική, εάν δεν υπήρχαν οι χορηγίες ιδιωτών, όπως του Ιδρύματος Νιάρχου.
Στο ερώτημα γιατί η Αστυνομία δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα κατά του φαινομένου, ο 35 ναρκωμανής εξηγεί ότι τουλάχιστον παλιότερα ήταν γνωστό ότι τις πιο καθαρές ναρκωτικές ουσίες τις είχαν στη διάθεσή τους διεφθαρμένοι αστυνομικοί. Είναι σαφές σε κάθε περίπτωση ότι αυτό δεν αφορά το σύνολο των αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου